Cederkliniken: ”Remisskraven är absurda”

Cederklinikens verksamhetschef Petter Tuorda tycker att situationen är beklaglig, men säger att de höga remisskraven från regionen gör neuropsykiatriska utredningar nästintill omöjliga.

Cederklinikens verksamhetschef Petter Tuorda förstår att många som vill bli utredda blir besvikna, men anser att regionens höga remisskrav gör att endast fåtalet drabbade blir aktuella för utredningar. (Arkivbild)

Cederklinikens verksamhetschef Petter Tuorda förstår att många som vill bli utredda blir besvikna, men anser att regionens höga remisskrav gör att endast fåtalet drabbade blir aktuella för utredningar. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2020-09-11 20:00

Petter Tuorda förstår att många patienter blir besvikna över att inte få sin diagnos fastställd genom en psykiatrisk utredning.

– Jag kan inte kommentera några enskilda fall, men jag upplever att Region Norrbottens remisskriterier för att genomföra neuropsykiatriska utredningar har höjts till extrema nivåer under de senaste åren. När vi remitterar för utredningar får vi nästan alltid remisserna i retur. Det är ett stort problem.

Han berättar att det numera krävs stora funktionsnedsättningar för att remisserna ska godkännas hos regionen.

– Vår upplevelse är att personen i princip ska vara arbetslös och utslagen ur samhället för att få en utredning via regionen. Har du klarat skolgången någorlunda och lyckas försörja dig så blir du inte aktuell för utredning.

Men är det rimligt att hänvisa patienter till privata vårdalternativ när de faktiskt betalar skatt?

– Om vi ger ett råd till patienten att söka sig till privat utredning, då har vi gjort bedömningen att det inte är någon idé att skicka remissen till Region Norrbotten eftersom de inte kommer att ta emot den. Det är politiska beslut som avgör vilken vård vi får i Norrbotten.

– Vi har ifrågasatt dessa kriterier eftersom vi tycker att ribban är orimligt hög. Det är tyvärr ett väldigt litet nålsöga man måste passera för att bli utredd av den offentliga vården.

Pernilla Nordkvist, som nyligen tillträtt som verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Piteå, föredrar att svara på PT:s frågor via mejl. Hon skriver att man arbetar efter samma kriterier som övriga kliniker i Sverige. Hon berättar att en arbetsgrupp tillsatts för att se över de långa köerna.

– Att jobba med köerna är en viktig fråga för oss, så just nu arbetas det intensivt med detta. En arbetsgrupp kommer lägga fram ett förslag till klinikledningen att fatta beslut kring denna vecka.

Lever regionen just nu upp till sitt uppdrag vad gäller psykiatrisk vård för dem med behov?

– Ja, utifrån det uppdrag vi har så anser jag att vi gör det. Sedan vet vi att det finns personer som levt under lång tid med neuropsykiatriska problem som vill göra en utredning när exempelvis deras barn visar sig ha diagnos och de uppfyller inte alltid kraven. Men det finns såklart även hjälp att få utan att du har diagnos. Vuxenhabiliteringen kan hjälpa en att lära sig om sina svårigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!