Kylan har tagit ett grepp om Piteå, inne i värmen i Vuxenskolans lokaler på Furunäset har åtta män som alla drabbats av prostatacancer samlats för att snacka och dricka kaffe.
– Hit kan man komma för att ställa frågor som man grunnat på i sin ensamhet. Vi löser varandras problem och försöker stötta varandra, säger Olof Gustafsson och häller upp kaffe åt Mårten Holmberg som är på sin första träff.
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och närmare 10 000 män i Sverige drabbas årligen. I Norrbotten har mellan 2 000-2 500 män prostatacancer. Varje månad får cirka 23-25 män i länet cancerbeskedet.
Prostatacancerföreningen Norrsken i Norrbotten har i dag 626 medlemmar, varav 33 i den lokala föreningen i Piteå – PCF Norrsken Pitepalten.
Lokalföreningen startades för tre–fyra år sedan av Lennart Roslin, Leif Norlin och Jan Erik Nilsson som också är ordförande för lokaföreningen i Boden samt även i länet. Han har sedan lämnat över ansvaret till de två förstnämnda som också är kontaktpersoner. Den första onsdagen varje månad har man sina träffar.
– Vi vet att det finns många fler män här i Piteå som har eller har haft prostatacancer, men som inte vet om att vi finns, säger Lennart Roslin som genom artikeln i PT vill nå ut till fler drabbade som kan behöva stöttning.
– Den som får ett cancerbesked har svårt att greppa allt, man tänker att prostatacancer innebär döden, men så behöver det inte vara i dag. Sedan tror jag också att det är skämmigt för vissa, säger Lennart Roslin som tror att det är kopplat till att sjukdomen innebär sexuella problem.
Den som vill bli medlem i PCF Norrsken Pitepalten betalar 150 kronor per år, eller 200 kronor per familj, i det ingår också tidningen Prostatanytt som kommer ut fyra gånger per år. Lokalföreningen har också en Facebooksida.
– Men vi pratar om allting här, även om annat än prostatacancer och om sådant som är roligt också, säger Olof Gustafsson.
När PT är på plats diskuteras hur viktigt det är att alla män över 50 år får ta PSA-prov som visar om de har prostatacancer eller inte. Om olika behandling och hur man reagerat på dem och om hur det är att bo på Hotell Björken vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå när man strålas, något som sammanlagt tar ungefär 15 minuter varje dag. Sedan återstår en stor mängd tid då man kan jobba i de två verkstäderna och umgås.
– Det blir en stor gemenskap, jag har själv fått många nya kontakter, säger Lennart Roslin.