Gruppledarens strålbehandling har varit lyckad

Efter två uppföljningar i Umeå står det klart att Håkan Johanssons halscancer är borta. Moderaternas gruppledare i Piteå har återhämtat sig efter den tuffa behandlingen och genomför flera stora livsförändringar. "Jag har fullt med energi", säger han.

Under sju veckor i vinter har Håkan Johansson genomgått strålbehandling. Nu visar två uppföljningar att cancern är borta. (Arkivbild)

Under sju veckor i vinter har Håkan Johansson genomgått strålbehandling. Nu visar två uppföljningar att cancern är borta. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-08-13 10:30

Håkan Johansson diagnostiserades med halscancer i slutet av förra året. I en intervju med Piteå-Tidningen i början av februari berättade han om cancerbeskedet, den tuffa strålbehandlingen och hur inställningen till livet kom att ändras. Samtidigt har en oro hängt över honom.

– Jag har varit lite nervös måste jag erkänna, men jag var ned efter påsk och allt såg jättebra ut. De scannade hela kroppen och cancern har inte spridit sig, säger Håkan Johansson.

Han gjorde ett andra återbesök i juli och även det såg riktigt bra ut.

– Läkaren tycker att återhämtningen går jättebra. Strålningen tog hårdare på kroppen än jag trodde. Det är en ganska rejäl dos man fått, men jag har fått ett antal veckors härlig återhämtning i sommar och känner mig riktigt pigg och taggad nu.

Han kommer att gå på kontroller var tredje månad resten av året och efter det utökas intervallerna till varje halvår.

– Man blir inte fullt friskförklarad förrän efter fem år och visst finns det alltid en viss gnagande oro i bakhuvudet att det helt plötsligt blossar upp igen. Men nu när jag känner mig fylld av energi och kraft tänker jag mindre på det. Jag försöker verkligen leva i nuet och ta dagen som den kommer.

Läkarna har berättat att prognosen för den typ av halscancer som Håkan Johansson fick är god.

– De sa att i 90 procent av fallen så får man bort rubbet med strålning.

På grund av brännskador i halsen fick Håkan Johansson den första tiden sondmatning via en slang i näsan. Den är nu borta, liksom smärtorna som plågade honom i början.

– Tyvärr kan jag inte njuta av de goda smakerna fullt ut än. Jag har varit mycket för att äta och dricka gott, men smakkörtlarna är brända och det kan ta länge innan de växer ut helt igen.

undefined
När PT träffade Håkan Johansson i vintras hade han precis avslutat en tuff strålbehandling i Umeå. Nu mår han mycket bättre och de enda kvarstående menen är smakbortfall. "Jag blir fort smaktrött", säger han. (Arkivbild)

När Håkan Johansson beklagade sig för läkarna vid senaste besöket fick han till svar att besvären med smakbortfall är helt normalt den korta tiden efter behandlingen och att det kommer bli bättre.

– Smakerna blir bättre, men det är de riktigt finstämda smakerna som fattas och jag blir smaktrött och känner inte så mycket efter en hel måltid. Sedan skiljer det sig mycket åt mellan olika maträtter. Kött till exempel smakar gott en stund men sedan är det som att tugga blött papper. Fisk fungerar mycket bättre.

Efter behandlingen sa du att du hade omvärderat inställningen till livet. Har du gjort några förändringar?

– Det är det här att man inte ska skjuta upp saker och får jag ett infall och vill göra något så gör jag det. Till exempel har vi länge funderat på ett hus i Frankrike efter pensionen. Nu har vi varit på semester där och det kanske blir så att vi köper ett ställe redan nu. Vi har ett objekt.

Håkan Johansson, som är delägare och styrelseordförande i Reclaimit AB, berättar även att han planerar att avveckla sitt företagsengagemang och fokusera på politiken.

– Jag vill gärna utmanas av nya grejer och därför håller jag på att avyttra min del i företaget.

Som förstanamn på M-listan i Piteå lyfts Håkan Johansson fram som tänkbar kommunalrådskandidat vid ett maktskifte. Något han säger sig vara redo för.

– Nu känner jag verkligen att jag har kraften att bli det. Jag vet att det inte är någon dans på rosor, men jag tycker att det skulle vara jäkligt roligt och det är många som peppat mig på Nolia.

Ovanlig cancerform

Varje år diagnostiseras 1 600 fall av huvud- och halscancer i Sverige. Cancerformen är ovanlig (2,6 procent av all cancer). De vanligaste ställena att få en tumör är i munhåla, svalg och struphuvudet. Det kan också uppträda i näsan, bihålorna, munnen eller spottkörteln. Cancerformen är nästan dubbelt så vanlig hos män som hos kvinnor.

Tidiga stadier ger ofta diffusa symptom och liknar dem som uppträder vid andra infektioner. Ett allmänt råd är att söka läkare om symptom kvarstår i tre veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!