Ägarna av Café Hildur anmälda för otillåten kaféverksamhet

Café Hildur saknar tillstånd för kaféverksamheten som bedrivs på fastigheten. Nu har kommunen upprättat ett tillsynsärende där frågan om bygglovsplikt ska utredas. Ägaren Ove Lundmark kallar den anmälan som gjorts för en vendetta och säger att kaféet inte är hotat.

En anmälan om otillåten användning har gjorts mot Café Hildur som är registrerat som fritidshus. Kommunen har upprättat ett tillsynsärende och konstaterar att det krävs en ändring av användningen för att få driva kafé där. (Arkivbild)

En anmälan om otillåten användning har gjorts mot Café Hildur som är registrerat som fritidshus. Kommunen har upprättat ett tillsynsärende och konstaterar att det krävs en ändring av användningen för att få driva kafé där. (Arkivbild)

Foto: Catrin Renlund

Piteå2024-10-23 03:30

Under fem somrar har Ove och Camilla Lundmark bedrivit sommarkafé på Vallsviken på Nördharaholmen, dit man kan ta sig med både bil och båt. För två år sedan sökte de bygglov, fick ja och byggde ut verksamheten med en stor altan att använda för kaféets gäster. Verksamheten består bland annat i att sälja fika till besökare och anordna skärgårdskvällar med matservering och musikunderhållning på fastigheten som fått sitt namn av sjuksköterskan och bagardottern Hildur Johansson som tog över huset efter sin far.

I slutet av september i år tog Piteå kommun emot en anmälan om olovlig användning av fastigheten. "Ett tillsynsärende upprättas med anledning av att byggnadsnämnden uppmärksammats om att det bedrivs restaurangverksamhet och diverse evenemang på fastigheten", skriver samhällsbyggnadsnämnden, plan och bygg.

undefined
Ove Lundmark, en av ägarna av Café Hildur, kallar anmälan om otillåten användning för en vendetta. "Vi ska skriva ihop en ansökan om näringsverksamhet för del av år och meningen är att vi ska ha kafé som vanligt nästa sommar." (Arkivbild)

Det handlar om att det saknas rätt bygglov för verksamheten varpå frågan om eventuell bygglovsplikt nu ska utredas. Fastigheten är alltså inte registrerad att användas som kafé/restaurang utan som fritidshus.

Ove Lundmark säger att han är medveten om vad som behöver göras och att han följt de direktiv han fått från kommunen.

– Vi har kafé här i ungefär 20 procent av årets dagar. Resten av dagarna används huset som fritidshus. Om vi gör om användningen till 100 procent näringsverksamhet så blir det svårt att sälja när den dagen kommer. Jag tror inte direkt att någon vill starta upp en pizzeria här. Men enligt kommunen finns det en lösning och det är att göra om användningen till näringsverksamhet under del av året. När vi sen slutar med kaféet så blir det fritidshus igen och kan säljas som det, säger han.

undefined
Enligt Martin Carlsson, enhetschef på samhällsbyggnad, plan och bygg krävs en ändring av användningen på Café Hildur för att kunna fortsätta ha kafé där. (Arkivbild)

Enligt Ove Lundmark har det över tid gjorts andra anmälningar mot Café Hildur. Det har handlat om att verksamheten stör båtlivet och djurlivet och att värdet på fastigheter runt omkring får ett lägre värde för att de ligger i närheten av kaféet.

– Det här är en vendetta. Då det gäller fastigheters värde så skulle jag nog säga att det är tvärtom. Att ha en fastighet i närheten av Café Hildur snarare höjer värdet på den.

Hotas Café Hildurs verksamhet av det här?

– Nej inte alls. Vi kommer att skriva ihop den här ansökan i vinter och planen är att köra som vanligt nästa sommar. Det ska inte vara något problem med att få det godkänt om jag förstod kommunen rätt.

undefined
Martin Carlsson, enhetschef för plan och bygg på Piteå kommun, säger att man känt till kaféverksamheten på Café Hildur men att det inte inte gjorts något tillsynsärende. "Vi har inte följt upp det som man borde."

Martin Carlsson, enhetschef på samhällsbyggnad plan och bygg, säger att det i nuläget saknas bygglov för att bedriva näringsverksamhet och att det behöver finnas för att driva kafé där.

De har ju haft kafé där i flera år och det har ju kommunen känt till. Bygglov för en stor altan till kaféverksamheten beviljades 2022. Hur kan det komma sig att ni kräver in tillstånd nu?

– Det stämmer att vi känt till att det bedrivits kafé där. Vi har många tillsynsärenden och det här har blivit liggande och det har dragit ut på tiden. Vi har inte följt upp det som man borde, säger Martin Carlsson.

Kan ägarna fortsätta sin verksamhet som vanligt med sommarkafé samt öppet någon enstaka helg under höst och vår?

– Vi har varit ut och tittat på vad det är för verksamhet som bedrivs och ska skriva en rapport. Vad vi gör för bedömning är inte klart än.

undefined
2022 fick Camilla och Ove Lundmark bygglov för att bygga en stor altan att användas av kaféet gäster. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!