Under en presskonferens i Blåsmarks hembygdsgård under fredagen presenterade partierna formerna för det historiska samarbetet.
– Vi tror att båda våra partier tillsammans står för en riktning in i framtiden som kommer att tas emot väl av Piteåborna, säger Anton Li Nilsson, ordförande för Centerpartiet i Piteå.
Enligt honom ställde sig medlemmarna i Centerpartiet enhälligt bakom samarbetet på ett kretsmöte i torsdags. Claes Danell, ordförande för Socialdemokraterna i Piteå, säger samma om stödet från deras medlemmar.
– Hela repskapet ställde sig bakom ett samarbete med C.
Ni har regerat i majoritet med Vänsterpartiet i åtta år. Hur känner ni inför att lämna det samarbetet?
– Vi förde inledningsvis samtal med Vänsterpartiet. Efter två träffar så stannade förhandlingarna. Vi kom inte överens, säger Claes Danell.
För att samarbeta har Centerpartiet fått ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden, fastighets- och servicenämnden samt det kommunala bolaget Pireva. Andre vice ordförande i kommunstyrelsen går till Centerpartiet medan kommunalrådsposterna och resten av ordförandeskapen är vikta åt S.
– Sedan har vi för avsikt att införa nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning och när detta är gjort kommer Centerpartiet få ordförandeskapet i den, säger Claes Danell.
Anton Li Nilsson är nöjd.
– I de konstellationer där S har ordförandeskapet kommer Centerpartiet få vice ordförande och vice versa. När vi har gjort de här förhandlingarna har vi sett till partiernas storlek, men vi har också varit noga med att måna om varandras hjärtefrågor.
Men det är inte bara poster som varit på förhandlingsbordet utan även politik. Enligt Majvor Sjölund kommer det bli ännu mer fokus på landsbygdsfrågorna.
– Jag kan säga att barn och utbildningsnämnden kommer att inleda en översyn av skolstrukturen och se över möjligheterna att återöppna minst en landsbygdsskola, säger Centerpartiets gruppledare.
Patric Lundström säger att S håller med om att det är bra att se över skolstrukturen.
– Vi ska vara tydlig med att det är Centerpartiet som har drivit frågan att se över skolstrukturplanen som börjar ha några år på nacken. Vi tycker också det är rätt att se över om möjligheterna finns.
Majvor Sjölund som i opposition varit en hård kritiker av socialdemokraternas politik tycker inte det känns konstigt att nu samarbeta i majoritet.
– Det är lite olika roller att vara i opposition och majoritet. Vi känner att det vi har försökt att påpeka tidigare har vi nu möjlighet att vara med och förändra från insidan. Vi upplever att det är ett öppet och bra samtalsklimat. Vi har inte känt några låsningar åt något håll.
Samtidigt är partierna öppna med att det finns frågor där det inte råder samsyn. Lagen om valfrihetsystem, LOV, är en sådan punkt.
– Från vår sida har vi sagt att vi inte kommer att införa vinster i välfärden under tiden som vi sitter i den politiska ledningen, men båda partier är angelägna om att klara kompetensförsörjningen inom välfärden, fokusera på personalen inom offentlig sektor och vara en bra arbetsgivare, säger blivande kommunalrådet Kata Nilsson (S).
– I en förhandling kommer vi överens i vissa frågor och andra inte. Jag ser inte det som ett hinder att komma fram, säger Anton Li Nilsson.