Bytte 45-gradig hetta mot kyla

Mostafa Golam tröttnade på den 45-gradiga hettan i Bangladesh, så han flyttade till Piteå. "Jag gillar när det är kallt", säger kocken vid Piteå Garden.

De lagar indisk mat i Piteå Garden. Frv: Mohammad Shaibul Alam, Assinkul Islam, MD Shamin Reza, Al Mamun Abdullah, Ida Rausman och Mustafa Golam.

De lagar indisk mat i Piteå Garden. Frv: Mohammad Shaibul Alam, Assinkul Islam, MD Shamin Reza, Al Mamun Abdullah, Ida Rausman och Mustafa Golam.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-11-15 11:30

Mostafa Golam är född och uppvuxen i Dakar i Bangladesh. Han tillhör en företagarfamilj.

– Min pappa har bland annat ett skoföretag och en restaurang, berättar han.

2004 beslöt han sig för att flytta till Sverige för att skapa en ny framtid och gav sig in i restaurangbranschen där han bland annat arbetat vid Café Opera i Stockholm och vid indiska restaurangen Umeå Garden som öppnade 27 februari i år.

Förra året kom han till Piteå där han började arbeta som kock vid vännen Niamat Husseins restauranger. Den 24 juni öppnade han indiska restaurangen Luleå Garden och den har fått en efterföljare på övervåningen i Piteå busstation.

– Vi är den enda indiska restaurangen i Piteå säger han.

Restaurangen har lunchmeny och har öppet för a`la carte-rätter senare under dagen alla dagar i veckan.

– Indisk mat består mycket av lamm, kyckling och grillrätter. Det serveras alltid soppa och maten är väl kryddad. Och vi använder aldrig halvfabrikat, säger han.

Han tar också fram det typiskt indiska lerugnsbakade specialbrödet Naam. Restaurangen har skapat sex arbetstillfällen i Piteå. En av de anställda är Ida Rausman. 2016 flyttade hon från Skåne till Piteå för att plugga vid Grans naturbruksgymnasium.

I augusti i år slutade hon och gav sig in i restaurangnäringen. Hon har huvudansvar för Piteå Garden när Mostafa Golam arbetar vid restaurangen i Luleå.

– Jag trivs bra och det är kul att alltfler Piteåbor hittar hit för att äta indisk mat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om