För den som av någon anledning vill gå till en annan vårdcentral blir det besvärligare. Vårdcentralerna vill i första hand ta hand om patienterna i det egna upptagningsområdet. Som "bytare" hamnar du ofta långt ner på prioriteringslistan. Om du inte rent av ombeds kontakta din ordinarie vårdcentral.
Inte efterlängtade
Sistnämnda hände nyligen en man från Norrfjärden som på grund av att han arbetar i Piteå ville göra sina återkommande blodtryckskontroller på Piteå vårdcentral.- Jag fick nej och när jag hänvisade till att det är en rättighet fick jag veta att "politikerna bara lovar, men vi hinner inte med". Till sist har jag fått tid för kontroller hos distriktssköterskan, men hur det blir med läkare verkar vara osäkrare.
Rigmor Lundman, chef för vårdcentralen i Piteå, håller med om att patienter utanför upptagningsområdet inte är särskilt efterlängtade.
- Vi förklarar för de som ringer att det förmodligen går fortare om de vänder sig till sin ordinarie vårdcentral, men akut sjuka nekas inte.
Vårdtrycket styr
Men politikerna har bestämt att medborgarna har rätt att fritt välja vårdinrättning?- Vi styrs av den bemanning vi har och dessutom påverkar läkarbristen. Vi har en vakant tjänst och på vissa andra vårdcentraler är bristen än större. Patienttrycket är hårt i dag och vi har köer. Vi tvingas prioritera hela tiden, säger Rigmor Lundman.
Marianne Johansson, chef för primärvården i Piteå, konstaterar att problemet med så kallad "överströmning" är störst i storstäderna. Man räknar med att 12-15 procent söker sig till en annan vårdinrättning. I Piteå beräknas 5-10 procent göra det.
- Rättigheten finns, men när vårdtrycket är stort prioriteras de egna patienterna. De som kommer utifrån tas emot i mån av tid och kan således få vänta.
Det finns säkert många skäl till att folk vill byta vårdinrättning, men det kan också vara så att en patient som flyttat vill behålla sin gamla läkare. Respektive budget påverkas dock inte. För varje patient utifrån flyttas pengar från dennes ordinarie vårdinrättning.