Numera ägs Scanpix till 100 procent av TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som man givetvis samarbetar med, men Scanpix är också en självständig nyhetsredaktion som värderar och producerar nyhetsbilder. Dessutom fotograferar Scanpix åt andra tidningar, inte minst fackförbundstidningar.
- Vi har i stort sett alla dagstidningar som kunder. Mycket sköts av våra egna fotografer, men vi samarbetar också med de stora utländska bildbyråerna och frilansfotografer. Vi har täckning i alla världsdelar.
- Vi är på alla stora idrottsevenemang. Sport är en viktig del. Det tar 30 procent av arbetstiden och 50 procent av budgeten, berättar Mats Schagerström.
Förutom de dagliga nyhetsbilderna är Scanpix bildarkiv av stor vikt för många kunder. Arkivet är enormt och av historiskt stort intresse. Förutom det digitala arkivet finns 4,5 miljoner analoga bilder och 25 miljoner dior och kopior.
- Arkivet är en skatt och många forskare vänder sig till oss. Vi jobbar just nu med ett projekt där gamla glasplåtar scannras. Visste du att upplösningen på en glasplåt motsvarar 500 megapixlar?
- För lokaltidningar, som ofta saknar egen bildhantering och utbyggda bildarkiv, är vårt arkiv värdefullt när de behöver illustrationsbilder. Jag törs nog påstå att vi har det mesta.
- Den är nog god, trots att många tidningar blivit tabloider (mindre format, som PT i dag) så ökar behovet av bilder. Webbtidningarna är en annan viktig del och då gäller det för oss att vara snabba. Våra fotografer levererar nästan allt direkt från fältet.
- Vi tror också att behovet av rörlig bild ökar och TT har en videoredaktion som vi samarbetar med. Visst vill lokalpressen mest ha lokalt material, men vi ska erbjuda komplement på ett bra och lätt sätt, säger Mats Schagerström.
Vad är en bra bild?
- Den är väldigt direkt och väcker läsarens nyfikenhet. Bilden ska givetvis äga ett innehåll och säga något också.