Byggstart för världsunika fabriker
Världens första talldieselfabrik. På måndag tas första spadtaget till denna på Haraholmen utanför Piteå. Någon månad senare är det dags för nästa satsning - byggstart för världens första svartluts-fabrik.
Jan Wicén, vd vid ABI, ser fram mot att företaget nu även kunna bidra med sin kompetens när det gäller utveckling av företag verksamma hos Solander Science Park i Piteå.
Foto: Gunnar Westergren
Det har länge forskats kring ämnena svartlut och talloljan som drivmedel.
Ungefär lika länge har det rynkats på näsan åt dessa, för många, så abstrakta produkter.
Först i världen
- Det kommer att bli mer konkret när allmänheten kan se lastbilar stå vid pumparna på de bensinstationer som säljer de här drivmedlen som tillverkas här i Piteå, säger Robert Bergman vid Solander Science Park.
Konkret blir det redan på måndag när världens första talldieselfabrik börjar byggas ute på Haraholmen.
Om ett år beräknas fabriken stå klar. Efter en inkörningsperiod ska den processade talldieseln skeppas från Haraholmen, vidare till Göteborg där den den raffineras.
- SunPine som driver denna tillverkning har redan skrivit kontrakt med bensinbolaget Preem, berättar Robert Bergman.
När produktionen är i full gång ska SunPine producera 100 000 kubikmeter talldiesel årligen.
Men det är fler fabriksetableringar på gång. Även Chemrec kommer att sätta spaden i jorden under våren.
I maj beräknas bygget av världens första fabrik för framtagandet av Bio-DME, ta sin början.
DME står för dimetyleter och är resultatet av processen av förgasad svartlut. Chemrec har redan ett avtal med Volvo som innebär att biljätten köper all Bio-DME som Piteå-fabriken kommer att producera.
Träpulver
- Det som kanske känns mest fantastiskt är att båda dessa fabriker redan är finansierade och beslutade, säger Robert Bergman och syftar på det rådande konjunkturläget och den situation som biljätten för närvarande befinner sig i.
Förutom dessa två fabriker kan det komma mer. Forskningen vid Chemrec fortgår och utvecklas. Redan finns planer på att bygga ut det gamla laboratoriet som ETC en gång hade.
Det handlar om en utbyggnad på 200 kvadratmeter i syfte att kunna arbeta vidare med ett utvecklingsprojekt av träpulverförgasning. Projektet stöttas av Energimyndigheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!