Byggprogrammets studenter möter ljus framtid

Medan många som tar studenten funderar på vad framtiden har att erbjuda har så gott som alla treor på bygg- och anläggningsprogrammet på Strömbackaskolan den närmsta framtiden klar för sig. Det är jobb som gäller.– Läget är suveränt bra. Som det ser ut nu går alla våra årskurs tre-elever ut i jobb, säger Lars Eriksson, lärare på bygg- och anläggningsprogrammet vid Strömbacka.

Erika Berggren, årskurs tre inriktning betong, Krister Andersson, vvs-lärare, Rasmus Johansson, Simon Johansson samt Joakim Nyström, årskurs tre inriktning betong och Lars Eriksson, lärare trä, ute vid Strömbackas elevbygge på Furulund.

Erika Berggren, årskurs tre inriktning betong, Krister Andersson, vvs-lärare, Rasmus Johansson, Simon Johansson samt Joakim Nyström, årskurs tre inriktning betong och Lars Eriksson, lärare trä, ute vid Strömbackas elevbygge på Furulund.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-06-03 13:52

På Strömbackaskolans elevbygge på Furulund är det rätt så tomt på elever. De flesta har redan börjat jobba och fått ta ledigt de sista veckorna innan studenten. Men Simon Johansson och Rasmus Johansson är på plats för att lägga en sista hand på bygget innan det är dags att lämna utbildningen. De går årskurs tre med inriktning betong och båda har jobb efter examen. Framtiden ser ljus ut, konstaterar de.

– För mig blir det Veidekke i Luleå, säger Simon Johansson.

– Jag ska jobba åt Skanska. Jag ska vara i Luleå och bygga ut Facebooks serverhallar, berättar Rasmus Johansson.

Valde du utbildningen för att du trodde det var lätt att få jobb?

– Man har väl hört litegrann att det behövs folk i branschen, men jag har länge velat gå bygg så det var inte bara för det jag sökte, säger Rasmus Johansson.

Ambitiösa elever

Lars Eriksson är lärare för utbildningens träinriktning, men berättar att i princip alla elever vid de två andra inriktningarna, mur och betong, också har jobb efter studenten.

– I dag tror jag att vi ser frukten av en hög kvalité på utbildningen, mycket av det beror på att vi har elevbyggen där vi har chansen att ge varje gren sin utbildning. Sedan har vi otroligt duktiga och ambitiösa elever, och det är viktigt. Vi har elever som vill vara här.

En annan stor orsaken till den ljusa framtiden som eleverna möter är enligt honom ett gott samarbete med företagen i branschen.

– Företagen har blivit väldigt duktiga på att plocka in elever. Fördelen är att då får de en inblick i branschen. Nu säger företagen ofta att de vill ha in sommarjobbare från både årskurs ett och två. Det har bara blivit bättre och bättre varje år. Det är inte bara de stora företagen utan även de små. Vi håller hårt på att vi vill ha trä-, betong- och murinriktningen kvar, vi ser att företagen efterfrågar det.

Att byggbranschen blommar i Norrbotten är något som Magnus Nyström, avtalsansvarig vid Byggnads i Norrbotten, bekräftar.

–  Det ser positivt ut med jobb i Norrbotten, speciellt i Malmfälten där i princip två städer ska flyttas. Så är man villig att flytta finns det mycket jobb, säger han.

Hur ser det ut i Piteå?

– I Piteå har det varit stendött i flera år men nu är det är bostadsbrister i de flesta kommuner vilket gör att det byggs lägenheter. Det är jättepositivt, det blir mer jobb för alla. Varje byggnadsarbetare ger jobb till andra branscher också, säger Magnus Nyström.

På hemmaplan

Lars Eriksson berättar att byggnationerna i Piteå och på andra håll i Norrbotten har lett till ökat intresse för bygg- och anläggningsutbildningen vid Strömbackaskolan.

– När det pågår många byggen syns det på ett helt annat sätt. Vi ser det på söktrycket som har ökat. Som det ser ut nu måste vi öka platserna med 50 procent. Det är jätteroligt. I nuvarande läge tar vi in 32 stycken och nästa år ökar vi till 48.

Är det främst i Piteå eleverna får jobb?

– Främst är det i Piteå. Man ser att lärlingarna ofta gör de första åren på hemmaplan. Som nu när det är mycket jobb i Malmfälten smittar det av sig, folk drar upp dit och då blir det fler platser här. Vi har många elever som jobbar i Luleå och Skellefteå också.

Han berättar också att de strävar efter att elever från Arvidsjaur och Arjeplog får göra sin praktik på hemmaplan.

– Då mynnar det ofta ut i jobb där. Det har varit väldigt bra under många år, de som har kommit från A-kommunerna har fått jobb på hemmaplan.

Hur ser framtiden ut för byggbranschen?

– Framtiden ser ljus ut, men man måste ändå ha i åtanke att de går utbildningen under tre år. Konjunkturen går upp och ned men tittar man fem–sju år bakåt, så tror jag inte att jag överdriver om jag säger att 85–90 procent har fått jobb, säger Lars Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om