Enligt samhällsbyggnadsnämndens ordförande Brith Fält (V) blir det mest troligt någon gång under nästa vecka som ett av de tre förslagen kommer att presenteras som vinnare. Då ska det stå kart vem som får bygga i delar av kvarteret Löjan.
– Det är Wallsténhus AB, BD-fastigheter och Riksbyggen som har lämnat in utökande förslag och nu ska vi i styrgruppen utvärdera dessa. Jag kan inte säga så mycket mer än att det är tre bra förslag, så det blir jättespännande att se vilket av förslagen det kommer att bli. Vi hoppas att det kommer att bli något riktigt fräsigt, säger hon.
Styrgruppen består av bland andra båda kommunalråden, Jan Ställ, Brith Fäldt och Harriet Wistemar, stadsarkitekt i Skellefteå, men som har jobbat i Piteå och känner till staden.
I den utökade intresseförfrågan som kommunen skickade ut under våren finns vissa kriterier som fastighetsföretagen ska följa.
– Det handlar bland annat om att det som byggs ska harmoniera med den omgivande befintliga bebyggelsen, som exempelvis torget och Stadsberget, och att man ska förhålla sig till de riktlinjer som finns för bebyggelse på Häggholmen i centrummiljö, med olika höjder och så vidare, säger Brith Fäldt.
Kriterierna utgör den ram som jurygruppen sedan använder som bas för att utvärdera inkomna förslag.
– Var och en i styrgruppen har gjort en egen individuell bedömning av materialet, sedan ska vi träffas och gemensamt komma fram till vem som får bygga, säger hon.
Samhällsbyggnadsnämndens ordföranden tycker att processen känns jättespännande och det är viktigt att det blir bra. Det som blir byggt bör ta upp både gammalt och nytt, samt vara arkitektoniskt spännande.
– Det här hålet i stan är en guldtomt med centrumläge. Man förstår, när man har varit med ett par år, hur viktig arkitekturen är i stadsmiljön. Byggnader får ju ofta ett namn i folkmun som till exempel "Vatten och bröd" och "Snusdosan". En sån här viktig tomt ska ha karaktär, tycker Fäldt.
Den yta som tidigare har använts till aktiviteter för ungdomar kommer nu att försvinna.
– Innan sommar- och vinterdäcket var det en död yta i stan. Nu måste vi måste hitta nya ytor för dessa aktiviteter. Det bör finnas en torgyta i kvarteret Löjan som man kan ha aktiviteter på och det ska också gå att använda trapporna på Stadsberget, säger Brith Fäldt.