Byggnads vill sätta fart på byggandet

Många byggnadsarbetare går arbetslösa, samtidigt som behovet av nya bostäder och renovering av det äldre beståndet är stort. Nu efterlyser Byggnads satsningar för att parera lågkonjunkturen.

Avtalssekreteraren Torbjörn Johansson efterlyser politisk handlingskraft i form av ett bredare rotavdrag så att miljonprogrammets bostäder kan renoveras.

Avtalssekreteraren Torbjörn Johansson efterlyser politisk handlingskraft i form av ett bredare rotavdrag så att miljonprogrammets bostäder kan renoveras.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-11-24 16:33
Det finns ett behov av att bygga minst 30 000 nya bostäder per år i Sverige, men i år byggs mindre än 15 000 bostäder. Det leder till bostadsbrist i många kommuner. I Piteå är läget inte akut, men Byggnads varnar för kommande bostadsbrist även här. Om inget byggs!
30 000 lägenheter
- För att upprätthålla nivå och standard i Sverige måste vi bygga minst 30 000 nya lägenheter per år, men det finns också ett stort renoveringsbehov av det så kallade miljonprogrammet då väldigt många hus byggdes, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare för Byggnads.
Johansson är på rundresa i Norrland och i tisdags träffade han medlemmar som jobbar på Sun Pines anläggning på Haraholmen i Piteå. Bara ett fåtal av dem är unga och för lärlingar är det riktigt kärvt.
- Vi får inte ut lärlingar i tillräcklig omfattning och det gör att många nyutbildade tvingas lämna branschen. Det leder till problem längre fram, säger Johansson.
Rusta Centrum-området
Magnus Nyström, ombudsman för Byggnads i Piteå, berättar att de allra flesta som gick ut byggprogrammet på Strömbacka i våras saknar lärlingsplatser och sammantaget är cirka 110 byggjobbare i Piteå arbetslösa.
- Det har förvisso byggts en del i Piteå och här ute på Sun Pine har många jobb, men en rejäl upprustning av Centrum-området vore inte fel. Vi tycker också att fastighetsbolagen skulle satsa på stambyten och fler våningshöjningar av befintliga hus nu när det är lågkonjunktur, säger Magnus Nyström.
Bredda rotavdraget
Torbjörn Johansson menar att de är nu bostadsbolagen borde passa på. I lågkonjunktur sjunker priserna och det blir billigare att bygga.
- Nu väntar alla på nästa högkonjunktur och då ökar risken för överhettning. Priserna stiger och det blir dyrare. Det är dålig planering, säger Johansson och tillägger:
- Vi efterlyser också mer handlingskraft från regeringens sida. Staten kan sätta i gång projekt som rör byggnationer och infrastruktur, exempelvis Norrbotniabanan.
Från Byggnads sida ser man också gärna att rotavdraget görs om och breddas. Byggnads vill att regeringen satsar på ett statligt rot-program som omfattar runt sju miljarder kronor.
- Rotavdraget bör gälla även bostads- och hyresrätter. Dessutom energibesparande renoveringar av det äldre lägenhetsbeståndet. Det skulle ge tusentals jobb, säger Torbjörn Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om