Byggloven minskade – men fler vill sätta in eldstäder

Förra året minskad bygglovsansökningar för villor och fritidshus i Piteå. Däremot har antalet anmälningar om att sätta in eldstäder ökat kraftigt. Rebecka Granström, enhetschef trafik och bygg vid Piteå kommun, kopplar ihop det med de stigande elpriserna.

Rebecka Granström, enhetschef trafik och bygg vid Piteå kommun, berättar att det var många som ansökte om att få sätta in eldstäder förra året.

Rebecka Granström, enhetschef trafik och bygg vid Piteå kommun, berättar att det var många som ansökte om att få sätta in eldstäder förra året.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-01-08 09:00

För att få installera en eldstad i en villa eller fritidshus behöver man inte söka något bygglov utan det räcker med en bygganmälan. Skillnaden mellan dessa är att bygglov ska sökas vid större projekt medan bygganmälan gäller mindre byggen så som installation av en eldstad eller upprätta en Attefallsstuga. Förra året i Piteå gjordes 74 bygganmälningar om att sätta in eldstäder, vilket var 40 procent av alla bygganmälningar i kommunen, och betydligt fler än förra året.  

– De allra flesta valde att sätta in en eldstad från augusti då elpriserna steg. Vi är övertygade att de stigande energipriserna är anledningen även fast vi inte kan vara säkra, säger Rebecka Granström vid Piteå kommun.

Samtidigt som bygganmälningar för eldstäder ökade så minskade de sammanlagda ansökningarna för bygglov och bygganmälningar i Piteå. Förra året gjordes 510 ansökningar, vilket var en minskning med 22 procent jämfört med 2020.

– Vi såg efter sommaren när elpriserna, räntorna och inflationen steg då drog folk öronen åt sig.

Samtidigt menar Rebecka Granström att man inte ska jämföra med pandemiåren 2021 och 2020 som innehöll ovanligt många ansökningar. I stället tycker hon att man ska titta på 2019, som var året innan pandemin, och då var det 566 ansökningar.

– 2020 var ett år med jättemycket ansökningar. Det har mycket att göra med pandemin-effekten eftersom att det då var restriktioner och vi kunde inte resa, och då valde många att bygga. Samtidigt var det också väldigt förmånligt att låna med nollränta. 

– Pandemiåren är extrema, och jag hade nog ändå räknat med en större nedgång än vad vi fick. Förra året var antalet bygglovsärenden få, men med den totala ärendemängden inkluderat bygganmälningar så var det motsvarande ett normalår. Sedan ska man lägga till att huspriserna är betydligt högre nu än vid samma tid i fjol, vilket spelar roll.

Vad tror ni om utvecklingen det här året?

– Det man ska ha i åtanke är att de som sökte i augusti och december 2021 byggdes i somras. Så nästa sommar kommer det kanske inte byggas lika mycket nytt. Våra prognoser säger att hushållen kommer behöva prioritera hårdare av det man verkligen behöver. Vi tror på en viss försiktighet 2023, men att det kommer normaliseras 2024. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!