Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden har godkänt ett förhandsbesked om bygglov på jordbruksmark. Beslutet, som gick emot tjänstemännens förslag, har fått Lantbrukarnas riksförbund att reagera.
– Vi blev väldigt förvånande. Det som är extra oroväckande är att man argumenterar för att man vill ha det som något slags principfall, säger fårbonden Josefin Lundberg som driver gården Eufåria i Svensbyn och sitter som styrelseledamot för LRF i både Piteå och Norrbotten.
Organisationen har inte fått yttra sig om beslutet, utan fick läsa om det i Piteå-Tidningen.
– Vi har skickat ett brev till kommunledningen där vi vill ha ett möte och dialog. Men vi har bara fått svar att de har läst mejlet och återkommer, det känns lite svalt, säger Josefin Lundberg.
Marken som brukas av en lokal lantbrukare har tagits ur produktion av ägaren. Länsstyrelsen har godkänt anmälan, men menar att marken fortfarande är brukningsvärd.
– Samhällsbyggnadsnämnden menar att länsstyrelsen ger dubbla budskap, men det stämmer inte. Anmälan om att ta jordbruksmark ur produktion betyder inte att man får göra som man vill med den.
Markägaren menar att bonden kan erbjudas annan mark?
– Jag kan förstå att man kan tycka att det inte spelar någon roll, men om man ger okej till en måste man ge okej till nästa och nästa. Till sist blir det bara små plättar kvar. Då blir det väldigt svårskötta åkrar och då finns det risk att ingen kommer bruka dem. Då kommer invånarna i Bodsjön tappa sin fina utsikt.
På lång sikt ser Josefin Lundberg allvarligare konsekvenser.
– Om vi ska kunna äta bra mat i framtiden behöver vi all jordbruksmark vi har. Det är inte bara hugga ned skog och odla det till åkermark.
Josefin Lundberg har förståelse för dem som vill bygga och bo i det vackra odlingslandskapet. Samtidigt konstaterar hon att berörda lantbrukare inte heller alltid kan vara öppna med vad planerna betyder för dem.
– Man hamnar i en väldigt konstig sits som arrendator om man säger nej. Därför tycker vi det är väldigt viktigt att kommunen tar det ansvaret, säger hon och tillägger:
– Det blir färre och färre levande lantbruk och om man fortsätter göra det svårare finns det snart inga kvar. Kommunen kan inte påverka vårt dieselpris, men de äger faktiskt frågan om byggande.