Bygglov för omdiskuterat garage rivs upp

Kommunens bygglov var felaktigt. Efter grannarnas kritik river mark- och miljödomstolen upp det omdiskuterade bygglovet för garaget på Backen. "Det känns jättetråkigt i och med att vi har byggt efter bygglovet", säger fastighetsägaren som byggt garaget.

Det tillbyggda garaget står cirka 3,5 meter från tomtgränsen och grannens garage och 8 meter från grannens villa. Det trots att detaljplanen ska sätta stopp för byggnader närmare än 9 meter. Nu river mark- och miljödomstolen upp bygglovet som varit en tvist i flera år. (Arkivbild)

Det tillbyggda garaget står cirka 3,5 meter från tomtgränsen och grannens garage och 8 meter från grannens villa. Det trots att detaljplanen ska sätta stopp för byggnader närmare än 9 meter. Nu river mark- och miljödomstolen upp bygglovet som varit en tvist i flera år. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafson

Piteå2024-06-23 07:30

PT har tidigare berättat om den infekterade tvisten på Backenområdet. Två grannar i ett villakvarter hade ett gemensamt äldre garage som gick över tomtgränserna med en port på var sin tomt. Den ena grannen rev sin del av garaget för att i stället bygga ett nytt större garage mot huset. Paret i 30-årsåldern som äger fastigheten ansökte om bygglov och fick det godkänt av Piteå kommuns handläggare i juni 2020.

Enligt handläggaren på Piteå kommun följde bygglovet detaljplanen. Grannarna i 70-årsåldern bredvid fick aldrig komma till tals i processen, något som visade sig vara felaktigt. Garaget hade nämligen placerats cirka 3,5 meter från tomtgränsen trots att detaljplanen säger att minsta avståndet ska vara 4,5 meter.

I januari 2023 rev länsstyrelsen upp bygglovet eftersom grannarna aldrig blev tillfrågade, men efter att kommunen gjort en ny handläggning godkändes det i efterhand då avsteget från detaljplanen sågs som en mindre avvikelse. Grannarna överklagade till länsstyrelsen som gav kommunen rätt – därefter tog de saken hela vägen till mark- och miljödomstolen.

Bland annat ifrågasatte grannarna att tillbyggnaden ligger mindre än nio meter från deras bostadshus och 3,3 meter från deras garage. Enligt detaljplanen ska minsta avståndet mellan byggnader på olika fastigheter inte understiga nio meter.

undefined
Grannarna hade från början ett garage som gick över tomtgränsen. Den ena grannen rev sin del och byggde ett nytt garage som sitter ihop med huset. (Arkivbild)

Piteå kommun har gjort tolkningen att avståndet om nio meter mellan byggnader på olika tomter endast gäller avståndet mellan huvudbyggnader och att ett avstånd på åtta meter mellan villorna rör sig om en liten avvikelse på samma sätt som avståndet på 3,5 meter från tomtgränsen.

Mark- och miljödomstolen gör en helt annan bedömning än Piteå kommun.

"Det saknas omständigheter som tyder på att stadsplanens avsikt har varit att göra någon åtskillnad mellan huvudbyggnader och komplementbyggnader", skriver domstolen.

Att placera en byggnad 3,5 meter från grannfastigheten, där detaljplanen reglerar ett minsta avstånd om 4,5 meter, kan utgöra en liten avvikelse. Däremot anser mark- och miljödomstolen att avståndet mellan det tillbyggda garaget och grannarnas garage, en avvikelse på 5,5 meter, är för stort för att kunna ses som en mindre avvikelse.

Bygglovet upphävs och paret som fått klartecken att bygga garaget för fyra år sedan är besvikna.

– Det känns jättetråkigt i och med att vi har byggt efter bygglovet, säger kvinnan i 30-årsåldern som bor i huset med sin sambo.

Enligt Martin Carlsson, enhetschef på plan och bygg vid Piteå kommun, har de inte bestämt om de kommer att överklaga till mark- och miljööverdomstolen.

– Vi ska prata med kommunjuristen och övriga som har varit inblandade i det här och ta reda på hur vi ska gå vidare, säger enhetschefen som tillträdde tjänsten för en månad sedan.

undefined
Martin Carlsson, enhetschef för plan och bygg på Piteå kommun, säger att de ska titta på domen för att sedan ta ställning om de ska överklaga eller inte.

Om domen vinner laga kraft riskerar ägarna att behöva riva garaget. Om så sker skulle det kunna bli så att Piteå kommun tvingas betala vid en stämning. Enligt Martin Carlsson är det för tidigt att uttala sig om eventuella konsekvenser om det upphävda beslutet.

Om det inte går att få bygglov – är det ett alternativ att göra om detaljplanen?

– Jag vet inte om det är ett alternativ att göra det, men det är en ventil som finns och vi kommer att undersöka alla möjliga sådana. Vi kommer att vända på så många stenar som möjligt för att hitta den bästa lösningen.

Hur ser ni på att fastighetsägaren hamnat i kläm för att kommunen beviljat ett felaktigt bygglov?

– Det är så klart jättetråkigt. Det är olyckligt när medborgare hamnar i kläm på grund av något fel som kommunen har gjort.

Grannarna som överklagat säger i en kommentar att de hoppas på att komma överens.

– Vi är oerhört besvikna på kommunen och hur de har hanterat det, men vi står öppen för en diskussion. Så är det. Det har vi varit hela tiden.

Vill ni att grannarnas garage ska rivas?

– Vi vill inte något. Vi vill bara vad vi har kommit överens om. Det vet alla parter. 

Som PT tidigare berättat är orsaken bakom tvisten att grannarna som överklagade ville köpa en markremsa från grannen som byggde garaget för att i sin tur få möjlighet att bygga ett eget garage. Enligt grannarna var de överens, men själv hävdar paret i 30-årsåldern att grannarna som bor bredvid först ville ha servitut utan att betala något för det och att de sedan inte var beredd att betala den summan som erbjöds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!