Bygget av Norrbotniabanan påbörjades 2018 i Umeå med sikte på Skellefteå. Under sommaren kom regeringen med beskedet till Trafikverket om att påbörja planeringen av sträckningen mellan Skellefteå och slutmålet Luleå och att byggstarten ska skrivas in i infrastrukturplanen.
Utöver det har Trafikverket även fått i uppdrag att tidigarelägga infrastruktursatsningar i Norrbotten och Västerbotten. Anledningen till tidigareläggandet är att skapa förutsättningar för de stora industriinvesteringarna i länen såsom Northvolt i Skellefteå, Hybrit i Gällivare och H2 Green Steel i Boden. Norrbotniabanan hör till de viktigaste infrastruktursatsningarna i norr, något statsminister Stefan Löfven, tillstod i slutet av september.
– Har du räls efter kusten så är det en bra grundförutsättning", sade han då.
På torsdagen hölls en träff i "terrängen" i Umeå för att berätta hur arbetet med Norrbotniabanan fortgår och för att verkligen visa att det jobbas för fullt.
– Oerhört mycket är gjort i form av broar, överfarter och avverkning. Det är viktigt att det tydliggörs, för många är av den uppfattningen att inget görs och det är fel. Rälsen, som många ser som det som "räknas", är det sista som läggs, säger Gusten Granström, vd för Norrbotniabanan.
Han gläds åt att planeringen av sträckningen mellan Skellefteå och Luleå är igång och att regeringen är tydlig med att hela projektet ska genomföras.
Exakt när banan kommer till Piteå törs han inte säga men hänvisar till det satta målet att den ska nå Luleå år 2030.
– Så banan borde kunna vara i Piteå några år före det, säg 2026.
Gusten Granström ser en hel del utmaningar att övervinna sett till banans väg in i Piteå.
– Det finns mycket att ta hänsyn till såsom Natura 2000, hur och var en överfart över Piteälven ska byggas och hur ett kommande resecentrum ska utformas. Ska det bara bestå av en perrong med tak över eller ska det inrymma kommersiella lokaler till exempel.
I Jävre förs diskussioner om en hållplats i byn och åsikterna går isär.
– Om Trafikverket får frågan från en kommun om en hållplats någonstans brukar svaret vara ja, men att kommunen får bekosta den själv. Personligen ser jag en hållplats i Jävre som en självklarhet. En sådan skulle även uppskattas i Skellefteå då Jävre ligger på bekvämt pendlingsavstånd, säger Gusten Granström.