Nu är den nya OCR-banan vid Strömbacka strand i sluttampen av byggandet. Efter flera förseningar av olika anledningar skruvas nu hindren upp på plats. Hinderbanan, som kommer heta Piteå OCR Park, kommer under de tio första åren ägas av Pite Runners. I tre och ett halvt år har Kajsa Askenryd drivit projektet. Nu ser hon fram emot att ta sporten till staden.
– Det är mitt stora intresse och jag tycker det är en jätterolig sport som Piteå ska få ta del av. Det blir en plats för träning och rörelse som alla Piteåbor som vill kan nyttja, säger hon.
Kajsa Askenryd jobbar som idrottslärare på Strömbackaskolan men har drivit projektet till största del vid sidan av jobbet. Hon ser banan som ett alternativ till andra sporter.
– Den skulle kunna nyttjas av dem som kanske inte hittat sin sport inom till exempel fotboll eller innebandy, fortsätter hon.
Axel Mendes, från Rampage Sports Equipment, bygger hindren med en kollega till, och de planerar få upp alla hinder på en vecka. Han berättar att banan är till för alla över 140 cm.
– Dels kommer den vara för folk som vill träna sporten hinderbanelöpning, som det heter på svenska. Men den kommer även vara öppen och tillgänglig för alla på samma sätt som ett löpspår. Man kan göra lite som man vill, testa något nytt och utmana sig själv. En OCR-bana är kanske lite roligare och mer intuitiv än till exempel ett utegym. Det är det jag gillar med sporten. Banan kan se hög och läskig ut till en början, men majoriteten av hindren kan man ta sig igenom som förstagångsutövare, säger han.
Piteå OCR Park får tolv hinder totalt, med två nivåer på alla hinder, ett lite svårare (oftast högre) och ett lite enklare (lägre), och kommer kunna användas från vår- till höstsäsong. Det enda som är kvar att bygga är en informationstavla med beskrivningar av hindren, gatubelysning och markarbete såsom ta bort och platta till buskage vid löpbanan och lägga ut fallskydd under hindren.
Byggandet av hinderbanan har flera gånger blivit försenat, där kommunala beslut och ekonomiska tillgång har varit några av anledningarna.
– Det kostar alltid mer än trott, men jag är så tacksam för alla sponsorer, alla är lika viktiga, säger Kajsa Askenryd.
Banan sponsras av Piteå kommun, Sparbanken Nord, PiteEnergi, AFRY, Kaiding och NYAB, där den sistnämnda kommer lägga fallskyddet på marken.
Allt startade då Piteå kommun gick ut med att bidra med pengar till hälsofrämjande utemiljöer på skolgårdar och undrade om lärarna på Strömbackaskolan hade några förslag. Kajsa Askenryd såg möjligheten för en OCR-bana och sökte bidrag hos kommunen. Hon fortsatte kontakta möjliga sponsorer och sökte bidrag hos Allmänna arvsfonden. För att kunna söka bidrag hos Allmänna arvsfonden sökte Kajsa Askenryd som medlem inom Pite Runners, som är med i Svenska Friidrottsförbundet.
– De hakade på direkt, och jag är så tacksam för det. Utan deras hjälp hade det inte gått att få mer pengar, säger hon.
Av fonden fick de drygt 1,1 miljon kronor, och hon hade skrapat ihop lika mycket till från andra håll.
Premiären för Piteå OCR Park kommer dröja till mitten av augusti, och Kajsa Askenryd är tydlig med att banan ännu inte är öppen för allmänheten, då det finns en skaderisk. Marken måste först fyllas med träflis som underlag för hindren.
– Så man inte gör illa sig när man tränar, säger hon.