Bygger ny förskola på Strömnäsbacken

En ny förskola med tio avdelningar ska byggas i anslutning till det nya villaområdet på Strömnäsbacken. Kostnaden är beräknad till 43 miljoner och första spadtaget förväntas ske under hösten 2018.

Etapp 2. I en andra etapp av Strömnäsbacken kan många fler villatomter skapas. Det är en av anledningarna till att kommunen bygger en förskola.

Etapp 2. I en andra etapp av Strömnäsbacken kan många fler villatomter skapas. Det är en av anledningarna till att kommunen bygger en förskola.

Foto: Piteå kommun

PITEÅ2017-11-30 18:30

För att möta trycket på förskoleplatser och samtidigt kunna avveckla dåligt anpassade förskoleavdelningar är det nu klart att kommunen bygger en helt ny förskola i anslutning till det planerade villaområdet mellan Strömnäs och Svartudden.

– Vi har velat bygga en ny förskola i centrala stan under lång tid, men vi har hela tiden skjutit upp det och fortsatt använda de här en- och tvåavdelningsförskolorna, säger Ruth Rahkola (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Detaljplanen för förskolan och de 24 nya villatomterna har varit ute på samråd och tanken är att villakvarteret ska bli en första etapp i ett nytt stort bostadsområde som sträcker sig som tarm från Strömlidabacken och upp mot Storträsket vid Norra Pitholm.

– Med anledning av det nya bostadsområdet och att det händer saker på Renön så förväntar oss att det blir ganska mycket bostadsbyggande. Fem förskoleavdelningar kommer att avsättas för att täcka behovet där, säger Stefan Bengtsson, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Ytterligare fem avdelningar ska byggas för att täcka behovet när Cypressens förskola på Lasarettsbacken och Munkberga förskola på Furuberget läggs ned.

– Det kommer att bli ett lyft. De här två förskolorna dras med en del arbetsmiljöproblem. De är inte fullt anpassade till förskola och det är besvärligt med transporter, säger Stefan Bengtsson.

Totalt har 250 miljoner kronor avsatts i verksamhetsplanen för olika skolprojekt fram till 2020. Förskolan på Strömnäsbacken är kostnadsberäknad till 43 miljoner kronor.

– Planen är att sätta spaden i jorden hösten 2018, säger Bengtsson.

Detaljplanen ska snart ställas ut för granskning och enligt planläggaren Maria Sidenmark har synpunkterna under samrådet varit övervägande positiva.

– Jag får också många förfrågningar om när tomterna kan släppas. Det känns jätteroligt att kunna arbeta med den här planen, säger hon.

De synpunkter som ändå har kommit in har främst rört trafiken.

– Man är orolig att trafiken kommer att öka, och det kommer det att göra. Men vi har gjort en utredning som visar att bullret kommer att hålla sig inom de riktlinjer som finns, säger Maria Sidenmark.

Förhoppningen är att planen ska vinna laga kraft utan överklagningar.

– I den bästa av världar kan markarbetena börja till våren och eventuella tomter släppas till hösten 2018, säger Maria Sidenmark.

Avsikten är också att äska pengar för att rusta upp Nötövägen där infarten blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!