Byggbolag oroas över lågkonjunkturen

Ekonomin är på nedgång och Sverige står inför en lågkonjunktur. Flera byggbolag i Piteå oroas över vilka konsekvenser den ekonomiska situationen kan få för branschen.

Lågkonjunturen står för dörren. Nu oroar sig flera byggföretag för hur en ekonomisk nedgång kan komma att slå mot byggbranschen och i Piteå sägs personal nu upp.

Lågkonjunturen står för dörren. Nu oroar sig flera byggföretag för hur en ekonomisk nedgång kan komma att slå mot byggbranschen och i Piteå sägs personal nu upp.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Piteå2022-10-28 09:00

Ekonomisk nergång, höga räntor och en annalkande lågkonjunktur riskerar att slå hårt mot den konjunkturskänsliga byggbranschen. I Piteå oroar sig flera byggbolag över den ekonomiska situationen och nyligen meddelade Lindbäcks Bygg att man säger upp 100 av sina totalt drygt 500 anställda.

– Läget är jätteallvarligt och jag är väldigt bekymrad. Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta, säger Mikael Brandt, vd.

Företaget saknar full arbetstäckning för 2023, vilket gör att man nu fokuserar på att fylla orderböckerna inför nästa år.

– I dag vet vi inte vad vi ska göra hela 2023 och det är naturligtvis inte bra. Vi har nu fullt fokus på att fylla på vår pipe inför nästa år. Affärsmöjligheterna är dock små. Med dessa materialpriser och oron på finanssidan är det svårt för fastighetsbeställarna att få ihop sina kalkyler, säger han.

Mikael Brandt säger att det som bolag är svårt att parera en lågkonjunktur när inflöden på jobb minskar. På Lindbäcks Bygg ser man redan nu tecken på inbromsning i branschen där fastighetsägare skjuter upp planerade projekt.

– Det ryktas också om att det lämnas tillbaka markanvisningar även här i norr, vilket är illavarslande. Processen för att få markanvisningar kostar mycket tid och pengar. Hoppar man ändå av så är man väldigt osäker på konjunkturen. För oss gäller det nu att vara väldigt vaksamma och föra en nära dialog med beställarna för att se hur de agerar.

Den ekonomiska politiken fokuserar på höjda räntor för att bromsa inflationen. Mikael Brandt höjer däremot ett varningens finger för att för hårda tag riskerar att kasta byggbranschen ner i kaos.

– Den här räntepolitiken riskerar att döda stora sektorer i samhället och risken finns att det blir tvärstopp på byggsidan. Effekten kan bli ordentliga inbromsningar. Man tappar då oerhört mycket kompetens då strukturkapitalet riskerar att flyttas till andra branscher, säger han.

Även på BD Bygg ser man orostecken samlas på horisonten. Företagets vd Erik Larsson säger att företaget ännu sitter säkert vad gäller jobb inför nästa år, men att inställda projekt är en orosfaktor.

– Vi har bra med jobb just nu och det ser bra ut även nästa år. Däremot ser vi signaler i södra Sverige där projekt ställs in eller skjuts på framtiden. Jag tror det kan bli betydligt tuffare framöver, säger han.

Liksom Mikael Brandt ser Erik Larsson en risk där höga räntor riskerar att ta luften ur byggbranschen.

– Efterfrågan kan absolut komma att minska, både från privatpersoner och från kommersiella beställare. Vi har både en ökande kostnadsbild som avskräcker och den stigande räntan påverkar minst lika mycket, säger han.

Erik Larsson ser i dagsläget ingen risk för att bolaget ska tvingas dra ner på sin personalstyrka, men säger också att minskade inflöden av jobb riskerar att skapa ett personalöverskott i branschen.

– Det är svårt att parera en lågkonjunktur och när volymerna minskar kommer det behövas färre sysselsatta i branschen. Vi är i nuläget inte oroade för egen del, men det är ingen som kan sia om var branschen befinner sig om två år. Det gäller att hålla sysselsättningen igång när volymerna går ner.

På uppsidan nämner Erik Larsson den kraftfulla expansionen i norr som kan tjäna som ett motstånd mot en vikande konjunktur.

– Det kan finnas en regional motståndskraft mot den här lågkonjunkturen som gör att vi kan hålla emot. En eventuell nedgång kan bli mindre här.

Samuel Hellström, vd för byggföretaget Hellströms, är för egen del inte särdeles orolig över konjunktursläget.

– Jag är personligen inte särskilt orolig. Det händer mycket här uppe i norr och jag tror att vi kommer att klara oss förhållandevis bra, säger han.

Snarare än att se negativa effekter på företagets affärer säger Samuel Hellström att konjunktursläget än så länge främst känns av mentalt.

– Vi känner inte av detta ännu annat än i det som vi hör. Tittar man på nyheterna känns det såklart inte bra. Vi känner av det mentalt men ser ännu ingen skillnad i våra affärer.

Samuel Hellström säger att företagets fokus vid en nedgång kommer att ligga på att säkra kompetensen inom bolaget och undvika uppsägningar.

– Vi är rädda om vår personal och kommer att kämpa för att behålla vår kompetens. Blir det dåligt ska vi bita ihop och ta de jobb som kommer, även om ekonomin inte blir bra. Vår personal är vår viktigaste resurs. Den måste vi försöka behålla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!