Bygganställda känner sig kränkta

ARBETSMILJÖ. En majoritet av den kommunala byggruppen mår dåligt. Arbetsmiljön anses av facket vara rent av dålig. Flera anställda har i samband med lönerevision fått motta brev från arbetsledningen. Ett uppfattas som direkt kränkande.

Piteå2005-11-30 00:00
I våras genomgick de drygt tiotalet anställda vid den kommunala byggruppen en hälsoprofil.

I tal och skrift fick de svara på frågor som var direkt kopplade till sin arbetssituation.

Ganska snart framkom uppgifter som pekade på att arbetsmiljön inte var den bästa. Mer än hälften av de anställda uppgav sig må dåligt på jobbet.

Nya löner

- Jag hörde också det där till och från, men det fanns liksom inte mycket att ta på just då, säger huvudskyddsombudet Dennis Lundgren.

Det fick han emellertid senare.

Detta i samband med den lönerevision som Piteå kommun genomförde och som även omfattade den kommunala byggruppen.

I samma stund som nya löner infördes, fick de anställda i byggruppen även en skriftlig motivering till sina respektive nya löner.

Bland flera anställda uppfattades de skriftliga motiveringarna som kränkande.

Ett av breven (se annan artikel) har av facket uppfattas så pass gravt att det skickats vidare till ombudsmannanivå för fortsatt handläggning.

"Kränkande"

- Innehållet i arbetsledarens motiveringar är av varierande karaktär, men samtliga har en ton som är trist att läsa, säger Dennis Lundgren.

Däremot tvekar han inte när han kommenterar den motivering från arbetsgivaren som skickats vidare till Kommunal Norrbotten i Luleå.

- Om jag fick en sådan motivering skulle jag definitivt uppfatta det som kränkande, säger Dennis Lundgren.

- Personligen tycker jag uppriktigt sagt det är för jäkligt att människor behandlas på det här viset år 2005.

Motiveringarna gav facket anledning att ta kontakt med arbetsgivaren. I detta fall fastighetskontoret och dess chef Jan Ställ.

- Vi krävde helt enkelt att åtgärder för att komma tillrätta med arbetsmiljön som uppenbarligen är dålig, säger Lundgren.

Två frågor

I sammanhanget betonar facket att det handlar om två frågor, dels arbetsmiljön och dels lönerevisionen.

Lundgren säger sig vara medveten om att det kan uppfattas som att dessa två saker hör ihop. Inte minst med tanke på att lönerevisionen innebar löneskillnader bland byggruppens anställda på upp till 1 500 kronor i månaden för samma arbetsuppgifter.

"Lönerevisionen kom senare"

- Den dåliga arbetsmiljön fanns redan i våras, det framgår ju faktiskt av den hälsoprofil som då genomfördes. Lönerevisionen kom senare, därför ser vi det som två separata frågor, säger han.

Om lönerevisionen i sig har huvudskyddsombudet också synpunkter.

- Även om vi numer har individuell lönesättning är det inte acceptabelt med så stora skillnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!