– Jag vet att många är kritiska mot att det byggs vindkraftverk inom våra områden. Men jag ser det positiva i att vi bland annat får bygdemedel för att utveckla byarna. Det är en fantastisk resurs, säger Anders Persson, ordförande i KostVind ekonomiska förening.
Vid den samrådsprocess som föregick tillståndsprövningen för bygget och driften av vindkraftverken förband sig Markbygden Vind AB att stödja bygdens utveckling med så kallade bygdemedel. Det är en viss summa varje år. Summan baseras på produktionen föregående år.
För att kunna ta emot dessa bygdemedel bildades fyra ekonomiska föreningar i Markbygden. Det är Lillpite älvdals ekonomiska förening (omfattande Lillpite älvdal), KostVind ekonomiska förening (Koler-Storsundsområdet), Rokådalens ekonomiska förening (Roknäs-, Stockbäckenområdet) och Markbygdens ekonomiska förening (Långträskområdet).
I fjol fick dessa fyra föreningar dela på 1,2 miljoner kronor.
– Det innebär cirka 400 000 kronor per förening. Vi har två omgångar under året när man kan söka pengar, säger Anders Persson.
Vad har då pengarna gått till?
– Det är många olika åtgärder som gynnar områdets utveckling. Alla bygdegårdar drivs med dessa pengar. Inom mitt område har det också gått till bidrag till fiskevårdsföreningar, turistföretag som byggt en bastu, fiber för bredband, renovering av en bagarstuga, anläggning av en badplats, vandringsleder och mycket annat, säger Anders Persson.