Byborna vill inte bli omringade av kraftverk

ENERGI. Fastighetsägarna i Bänkerträsk hävdar att deras idyll förstörs om vindkraftsparken i Markbygden byggs.- Vi blir omringade av mellan 150 och 200 kraftverk, säger Karl-Erik Ekström, stugägare.

Piteå2007-03-07 00:00
Tillsammans med Folke Berglund, fast boende på Bänkerudden, tar Karl-Erik Ekström PT:s utsända till stranden av Bänkerträsket.

- Lyssna, uppmanar Ekström.

Det råder total tystnad.

- Här finns inga störande ljud. Vi kan till och med höra hundarna i Koler skälla åtta kilometer härifrån. Tystnad är i dag en bristvara.

Paradis på jorden

Skrapen och motorljudet från grävskopan, två mil bort på vägen mot Långträsk, brukar också bryta tystnaden liksom en och annan förbipasserande bil eller snöskoteråkare. Men så mycket mer kan inte uppfattas av det mänskliga örat en vindstilla vårvinterdag på Bänkerudden.

Enligt Berglund och Ekström är det just lugnet och friden runt Bänkerträsket som skapar deras paradis på jorden.

- Får vi en massa vindkraftverk runt omkring kommer ljudnivån att gå från noll till 35 decibel.

Protestgrupp

Inte nog med detta. Berglund och Ekström oroas över att landskapet förfulas.

- Vi pratar om jättestora torn med rotorblad som når 200 meter i höjd. Skuggbilderna ökar med storleken på vindkraftverken. Dessutom kommer vingarna att klippa solstrålarna. Jag är rädd att det blir som en stroboskopeffekt, säger Ekström.

I december 2006 bildades "Bänkerträskgruppen mot etablering av vindkraftsindustri i bygden" efter ett allmänt möte i Stockbäcken om planerna för området.

"Som en chock"

- Presentationen kom som en chock för oss eftersom planerna kraftigt berörde vår miljö och natur i Bänkerträskområdet. Exploatören talade självklart bara om förväntade positiva effekter för oss och bygden med utgångspunkt från att de flesta människor sedan tidigare oftast har en positiv attityd till vindkraften. Vi ville därför själva sätta oss in i vad vindkraften står för och hur det skulle påverka oss lokalt och inte bara lita till exploatörens lovord, förklarar Ekström.

Under lupp

Fastighetsägarna på Bänkerudden satte vindkraften under lupp.

- Vi har börjat ställa oss frågan om man ska ha vindkraft över huvud taget här uppe i norr. Naturen och miljön är det sista vi har kvar. Allt annat har vi gett bort, tycker Berglund.

1988 gjorde Piteå kommun en planutredning för fritidsbebyggelse i Koler och Bänkerträsk som godkändes av byggnadsnämnden. Vid avstyckningen skrev lantmätaren i protokollet: "Skyddet mot landskapsbilden berörs dock endast i marginell omfattning och fastighetsbildningen bedöms inte motverka syftet med bestämmelserna".

Många frågor

- Nu planerar man sätta upp flera hundra vindkraftverk i samma område och då nämns inte ett enda ord om skyddet mot landskapsbilden, säger Ekström.

På söndag hålls ett allmänt möte i Kolers gamla skola. Bänkerträskborna ser gärna att någon kommunal representant medverkar.

- Vi vill ha en dialog och svar på en massa frågor, säger Ekström (se frågeruta).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om