Bybor tyckte till om biogasanläggning

17 lantbrukare i Infjärden vill producera fordonsgas från sin egen gödsel. Arbetet med att söka miljötillstånd har påbörjats och i måndags bjöds närboende in till samråd.– Jag ser bara fördelar, säger Anders Lundin, som kan bli granne med biogasanläggningen.

PITEÅ2013-11-20 06:01

Böndernas förhoppning är att påbörja byggnationen av den gemensamma biogasanläggningen år 2015. Metangasen ska sedan säljas som ett lokalt och miljövänligt drivmedel och målsättningen är att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken i vinter.

– Vår tidsplan är att leverera gas i slutet av 2015, säger Björn Olofsson, grisbonde i Lillpite och ordförande i Piteå Biogas AB.

Lukt avhandlades

Ett första samråd med berörda myndigheter har genomförts och i måndags bjöds allmänhet och särskilt berörda till samråd på Grans naturbruksgymnasium. Det som diskuterades var främst eventuella luktproblem och buller från gödseltransporterna.

– Jag har inget emot själva idén men det ska inte vara fastigheter som kommer i kläm, sa Hans Ivarsson i Svensbyn.

Piteå Biogas har två tänkbara lokaliseringar för anläggningen. Ett alternativ ligger cirka två kilometer sydost om Roknäs, väster om Tolvmansberget på norra sidan av väg 373. Hans Ivarsson bor på Skvabbkullen, 580 meter därifrån, och han är kritisk till den placeringen.

– Hela Infjärdens dynga ska dit och vid varje tankningstillfälle så kan gasen spridas, säger han.

Glada grannar

Svensbybon hoppas att bönderna väljer det andra alternativet två kilometer norr om Sjulnäs, 680 meter från närmaste bostad. Där bor Anders Lundin och han är positiv till biogassatsningen – oavsett var den placeras.

– Jag hoppas det blir verklighet, säger han.

Metanutsläpp från djurhållning är ett klimatproblem och genom att röta gödsel minskas utsläppen av växthusgaser. Biogasen som produceras kan i sin tur leda till att användandet av fossila bränslen minskar. Vidare blir rötad gödsel mer lättflytande, växterna tar upp näringen lättare och dessutom minskar lukten vid spridning.

– Allt kommer att bli bättre och där jag bor kommer det att lukta mindre på sommaren, säger Anders Lundin.

Marknaden saknas

Fortfarande saknas kapital till biogasanläggningen som kostar nästan 50 miljoner kronor att uppföra. För att låna pengar och ta ett eventuellt startbeslut sommaren 2014 behöver bönderna knyta åt sig kunder.

– Problemet med en sådan här satsning är att det inte finns någon marknad idag i Piteå. Därför hoppas vi att Piteå kommun satsar på gasdrivna stadsbussar och tjänstebilar, säger Björn Olofsson.

Förhoppningen är också att staten inför ett metanreduceringsstöd liknande det elcertifikat som gynnar förnyelsebar elproduktion.

– Det skulle hjälpa till mycket med att få igång en sån här produktion.

Fakta Piteå Biogas AB

En biogasanläggning för Infjärdens bönder skulle kunna röta 70 000 kubikmeter organiskt avfall samt 10 000 ton energigrödor varje år. Energiinnehållet i den producerade biogasen motsvarar mer än 2500 kubikmeter diesel per år och är tillräckligt för att ersätta allt fossilt drivmedel som idag förbrukas av stadsbussarna i Piteå, kommunens alla egna fordon samt en del av privatbilismen i kommunen.

Källa: Piteå Biogas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om