I våras var kommunledningen ute på en samrådsturné i byarna för att hämta in synpunkter och förslag till arbetet med den nya översiktsplanen, som ska staka ut vägen för kommunen fram till år 2030. Sedan tidigare har kommunen pekat ut fem byar som landsbygdscentra, som ska vara "centralorter" för kringliggande byar i sin del av kommunen. Det är Jävre, Hortlax, Roknäs/Sjulnäs, Norrfjärden och Rosvik, och det är framför allt där som större satsningar ska ska göras.
– Men det betyder inte att kringliggande byar blir utan satsningar, säger Anders Lundkvist, samtidigt som han konstaterar att kommunens pengar inte räcker till alla förslag som hämtades in under vårturnén.
Förslagen har sammanställts till ett underlag för fortsatt samråd. De handlar om allt från att plantera björkar till att bygga seniorboenden.
– Ja, det är en stor bredd och berör stort som smått. Det visar på ett fantastiskt engagemang, säger Lundkvist, som hoppas på ett lika stort gensvar denna mötesrunda.
Trots att de fem byaklustren på pappret förefaller rätt lika sett till hur många som bor i och kring respektive till landsbygdscentra, så finns det avgörande skillnader. Inte minst vad gäller samhällsservice, som kommunen inte alltid kan påverka. I Norrfjärden har invånarna de senaste åren exempelvis tvingats se hur närsjukvård och tandvård försvunnit, liksom att bankkontoret lagts ner.
Anderas Lundkvist sticker inte under stol med att kommunen är beroende av att andra aktörer också vill satsa på landsbygden
– Ett av syftena med översiktsplanen är att den också underlätta för andra aktörer som vill göra satsningar på landsbygden, säger han.
Efter beskedet att en batterifabrik ska byggas i Skellefteå har Jävre hamnat i fokus som en tänkbar ort för jobbpendlare. Ungefär på samma sätt som Rosviksborna pendlar över kommungränsen till Luleå.
– Ja, Jävre har förutsättningar att bli ett nytt Rosvik. Men eftersom kommunen inte äger mark där så hänger det på byamän och privata markägare. Vi för redan en dialog om detta, säger Anders Lundkvist.
I underlagen som ska upp till diskussion har alla tänkbara aspekter som berör samhällsmedborgare i byarna kartlagts. Det övergripande målet är att byarna ska vara attraktiva att bo i även i framtiden. Det gäller såväl unga som gamla. Anders Lundkvist framhåller särskilt att han hoppas att även många yngre kommer till samrådsmötena.. – Det är ju inte minst deras framtid som berörs i översiktsplanen 2030, säger han.
För den som vill förbereda sig för mötet i sin by finns de fem underlagen redan nu tillgängliga på kommunens hemsida. Du hittar även direktlänkar till kompendierna i faktarutan längre ner på denna sida.
Samrådsturnén kommer att avslutas med en gemensam träff för alla byar på Storstand den 5 december. Därefter ska förslagen sammanställas och ställas ut, och i juni nästa år är det meningen att den fördjupade översiktsplanen för landsbygden ska klubbas av kommunfullmäktige.