Byaskolornas framtid avgörs i februari • Modellen står fast

Nedläggningshotade skolor kan få nådastöten i februari. Barnens undervisning går före byarnas överlevnad när barn- och utbildningsnämnden beslutar.– Det handlar om att ge våra elever en bra utbildning, säger Ruth Rahkola (S).

PITEÅ2013-12-26 06:00

Kommunfullmäktige har klubbat framgångsfaktorerna för framtidens skola och förskola i Piteå. Beslutet innebär att barn- och utbildningsnämnden kan lägga ned byaskolorna som inte har tillräckligt med elever.

Beslut i februari

– Vi har tappat 20 procent av eleverna men vi har inte minskat lokalerna så mycket utifrån det elevtappet. Jag vill hellre lägga pengar på personal än lokal. Det är det som är undervisning, säger Ruth Rahkola (S), ordförande i bun.

Enligt henne ska nämnden mest troligt besluta om förändringarna i februari men Ruth Rahkola kan inte säga vad i skolstrukturförslaget (läs faktaruta) som är möjligt att genomföra ännu.

– I dag kan vi inte säga att vi lägger ned den eller den skolan. Om inte barnen ryms på de andra skolorna måste vi bygga ut och det är oklart när vi får pengar till det.

Det behövs inga investeringar för att stänga skolorna i Hemmingsmark och Holmträsk. Mellanstadieeleverna i Lillpite kan dock inte flytta förrän Sjulnässkolan är ombyggd.

Hur ser du på den massiva kritiken från byarna vars skolor riskerar att läggas ned?

– Du använder ordet massiv, jag vet inte om jag vill använda ordet massiv. Att det finns kritik har jag förståelse för, säger Ruth Rahkola och lyfter fram elevernas närhet till skolan.

Men elevunderlaget i byaskolorna viker och enligt henne är det svårt att bemanna dem med behöriga ämneslärare. Ruth Rahkola tycker att föräldrarna bör tänka på barnens undervisningskvalité före skolans placering.

– Det handlar om barns rätt till utbildning. Det handlar inte om byars överlevnad.

Fler skolor än Lillpite, Hemmingsmark och Alterdalen skulle hotas av nedläggning om barn- och utbildningsnämnden följer riktlinjerna från kommunfullmäktige.

Långsiktiga mål

4 En skolenhet med åk F till 3 bör ha 60 elever eller fler.

4 En skolenhet med åk 4 till 6 bör ha 100 elever eller fler.

4 En skolenhet med åk 7 till 9 bör ha 180 elever eller fler.

– Vi kommer aldrig att kunna göra så drastiska förändringar på en gång. Det kommer ställa enorma krav på ombyggnader om man ska ta modellen fullt ut. Det handlar om hur det ska se ut om fem år, tio år.

Modellen står fast

Skolmodellen slår fast att alla elever bör kunna gå förskoleklass till årskurs 9 i samma kommundel – centrala stan, Hortlax, Norrfjärdensområdet eller Infjärden. Det räddar Sjulnässkolan men påverkar inte förslaget om att stänga högstadiet i Öjebyn och flytta eleverna Christinaskolan.

Slå ihop skolor

– Vi har för många högstadieskolor i Piteå kommun och vi skulle behöva slå ihop dom i större enheter för att kunna använda våra resurser på ett vettigt sätt till eleverna.

FAKTA Skolstrukturutredningen

I förslaget ingår bland annat att:

Alterdalens skola läggs ner och årskurs f-3 flyttas till Backgårdsskolan.

Porsnässkolan blir en skola för åk 4-9. Mellanstadiet på Alterdalens skola flyttar hit.

Hemmingsmarks skola läggs ner och årskurs f-3 flyttar till Blåsmarks skola.

Elever i åk 4-6 från Hemmingsmark och Blåsmark går i Bergsvikens skola

Lillpite skola läggs ner och årskurs f-3 flyttas till Böle skola.

Infjärdenelever i åk 4-9 går i Sjulnäs skola som ska renoveras och byggas om.

Förskolan i Lillpite flyttar in i skolan och förskolan i Svensbyn flyttar till tomma lokaler i Roknäsgården.

Klubbgärdsskolan upphör som grundskola och blir enbart förskola

Munksunds skola blir en skola för åk f-3 från hösten 2015. Elever i åk 4-6 från Klubbgärdet och Munksund går på Pitholmsskolan.

Strömnässkolan renoveras och delar av skolan byggs om för att rymma även åk 6 som i dag finns på Pitholmsskolan.

Särskolan flyttar från Rönnskolan till Norrmalmskolan. Rönnskolan blir förskola.

Högstadieelever från Öjebyn flyttar till Christinaskolan 2015-2016.

Går förslaget igenom innebär det minskade driftskostnader på 5,6 miljoner kronor och behovet av investeringar minskar med 26,7 miljoner de kommande tio åren. Går tomma lokaler att hyra ut beräknas kommunen tjäna ytterligare en dryg miljon på förslaget.

Källa: Piteå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om