Butikerna kämpar mot bakterierna
Kundkorgarna i matvarubutikerna innehåller mängder av bakterier. Det visar en ny undersökning. De butiker som PT besökt kämpar dock hårt för att hålla rent i både korgar och kundvagnar.
Per Setterqvist på Coop Forum menar att personalen jobbar hårt för att hålla rent i kundkorgar och kundvagnar.
Foto: Sanna Eriksson
Enligt livsmedelslagen finns det inga riktlinjer för hur kundkorgar och kundvagnar i butikerna ska skötas.
Per Setterqvist, chef på Coop Forum, är medveten om bakterierna och berättar att stormarknaden jobbar hårt för att hålla rent i både korgar och vagnar.
- Vi rengör dem med jämna mellanrum med högtryckstvätt, minst varannan månad. Sedan har vi hela tiden tillsyn på dem. Torkar upp om något spillts ut. Våra korgar blir dock sällan långvariga, vi köper in mellan 400-500 nya varje år. De har en tendens att försvinna, så även en del kundvagnar ...
Rengörs med sprit
Förutom detta anlitar också Coop en extern firma som totalsanerar både de cirka 250 vagnarna och lika många korgarna en gång per år. Även de scanners som hör till "Shop Express" och som kunderna använder för att scanna in olika priser med rengörs med sprit en gång i veckan.
- Vi gör allt för att hålla rent och självklart är det viktigt att det ser fräscht ut också, men samtidigt rör sig två miljoner människor varje år i butiken. Det dras in väldigt mycket damm, säger Setterqvist.
På ICA Ankaret berättar Annika Mårtensson, en av de anställda, att vagnarna och korgarna rengörs vid behov:
- Vi gör det när behovet uppstår och inte alla samtidigt utan det som behövs allt eftersom.
På Coop Nära på Djupviken är rutinerna ungefär likadana. Även här rengöras vagnar och korgar vid behov, ibland städas allt, när något exempelvis läckt ut så torkas det upp direkt.
- Vi försöker att hålla rent så gott det går hela tiden, säger
Caroline Pettersson, en av de anställda.
FAkta Bakterier som frodas bland livsmedel
Campylobacter: Gör cirka 7000 svenskar sjuka varje år. Sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel. Ger magsmärtor, illamående, kräkningar och feber.
Salmonella: Smittas via rå kyckling och ägg. Kan orsaka smärta i buken, feber, diarré och kräkningar.
Listeria: Finns i köttprodukter, fisk och mjuka dessertostar och kan även smitta andra livsmedel i kylskåpet. Kan exempelvis ge mag- och tarmbesvär.
Shigella: Bakterien utsöndras med avförningen och sprids främst genom smittade födoämnen. Symtom är feber, diarré och buksmärtor.
E. coli: Finns i bland annat hamburgare, rostbiff, salami, youghert och sallad. Ger magkramp, diarré, illamående och kräkningar. Även njurarna kan skadas.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Salmonella: Smittas via rå kyckling och ägg. Kan orsaka smärta i buken, feber, diarré och kräkningar.
Listeria: Finns i köttprodukter, fisk och mjuka dessertostar och kan även smitta andra livsmedel i kylskåpet. Kan exempelvis ge mag- och tarmbesvär.
Shigella: Bakterien utsöndras med avförningen och sprids främst genom smittade födoämnen. Symtom är feber, diarré och buksmärtor.
E. coli: Finns i bland annat hamburgare, rostbiff, salami, youghert och sallad. Ger magkramp, diarré, illamående och kräkningar. Även njurarna kan skadas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!