I Piteå arbetar fyra personer med bussgods och biljetthantering. En av dem har sagts upp i samband med att Bussgods som redovisade förlust med 2,5 miljoner kronor förra året (se artikel intill) ser över sina intäkter och kostnader.
I Arvidsjaur och Älvsbyn arbetar vardera två personer.
– De berörs inte av några neddragningar, säger Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken, tillika vd för dotterbolaget Bussgods.
2016 omsatte Bussgods i Norrbotten 55 miljoner kronor med 44 anställda. Bolaget har 14 terminaler i länet och ett 50-tal bussgodsombud.
Johansson förklarar varför Bussgods tvingas göra en översyn av det ekonomiska läget.
– Länstrafiken har satt krav att Bussgods ska leverera full kostnadstäckning för verksamheten till ägaren. Det handlar om 12,5 miljoner kronor, men vi har enbart klarat att leverera in tio miljoner kronor, förklarar Johansson.
Han säger att en del av förklaringen till underskottet är att Bussgods service med godstransporter till de glesare delarna i Norrbotten inte är lönsamt.
Minskning av personal ska enligt vd:n lösa en del av situationen, men Bussgods vill vidta fler åtgärder motsvarande upp till 1,5 miljoner kronor.
– Vi har redan gjort rationaliseringar genom att ha kontantfria betalningar på bussarna. Vi vill uppmuntra fler att köpa biljetten via vår webbshop och via den mobilapp vi lanserat. Med den nya tekniken blir det arbetsbrist, säger vd:n.
Han uppger att de lagda uppsägningarna verkställs till hösten.