BUP går miste om miljoner

Barn- och ungdomspsykiatrin i länet klarade inte av kraven i den förstärkta vårdgarantin. Nu missar mottagningarna miljonbelopp i bonuspengar.

Piteå drabbas. En mottagning klarade inte kraven i den förstärkta vårdgarantin. Nu förlorar barn- och ungdomspsykiatrin i Norrbotten flera miljoner kronor från en bonuspott.

Piteå drabbas. En mottagning klarade inte kraven i den förstärkta vårdgarantin. Nu förlorar barn- och ungdomspsykiatrin i Norrbotten flera miljoner kronor från en bonuspott.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-01-18 21:00

Landstingen som under januari till oktober 2015 levde upp till kraven i den förstärkta vårdgarantin inom barn- och ungdomspsykiatrin fick dela på 100 miljoner kronor. Kraven innebär att patienterna som söker vård för första gången ska erbjudas en bedömning inom 30 dagar. De som sedan behöver fördjupad behandling eller utredning ska få det inom 30 dagar.

Enligt tidningen Dagens Samhälles kartläggning uppfyllde 11 av 21 landsting båda kraven. Fem landsting uppfyllde inte något av kraven och Västerbotten och Norrbotten hör till dem som inte fick ta del av en krona från mångmiljonpotten.

– Vi har klarat målen tidigare år men alltid legat på gränsen för att få dessa medel. 2015 klarade en av våra fyra enheter inte målet tyvärr. Cheferna på denna enhet jobbar just nu med en analys, men den är inte klar, skriver Yonas Tewolde Berhane, länschef för barnhälsovården i Norrbotten, i ett mail till PT.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Piteå klarade kraven i den förstärkta vårdgarantin.

– Det är inte bra med långa väntetider och vi har utvecklat vår verksamhet för att se till att vi klarar det trots mindre resurser i förhållande till barnunderlag. Vi har fått pengarna alla tidigare år men nu fallerade BUP Luleå och Boden. Om inte alla mottagningarna klarar det här får ingen något, säger Elise Sjöblom-Jayet, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Piteå.

Landstinget går miste om flera miljoner kronor. Något som får stora konsekvenser.

– Det här pengarna har använts till en ökad tillgänglighet och kompetenshöjning, inte minst inom det neuropsykiatriska området. Det är klart att det kommer att märkas att man har mindre pengar. Allra helst i dessa tider då landstinget har dåligt med pengar. Våra budgetar blir inte direkt större för varje år. Det är mycket åtstramningar.

PT har tidigare berättat att 14 tjänster försvinner när psykiatrin i Piteå måste spara sex miljoner kronor. Enligt Elise Sjöblom-Jayet har barn- och ungdomspsykiatrin inte drabbats av samma problem med underskott – tvärtom.

– Vi fick till och med ett litet överskott i år. Vi är väldigt ekonomiskt medvetna och så har vi haft lite vakanser som generat pengar till landstinget. Barnsjukvården som helhet går inte jämnt upp och vi har bidragit med vårt till detta, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om