På Strömbackaskolan genomfördes under 2016–2017 en utredning i syfte att få till stånd en utbildning som på ett effektivt och kvalitetsmässigt sätt kunde matcha framtidens behov. Utredningen bar namnet Strömbacka 2025.
Det som blev tydligt i utredningen, var behovet av att stärka utbildningens arbete med programmering och automation. Ett mål växte fram: att bli en av Sveriges bästa automationsskolor.
Tanken är att bygga upp en slags miniindustri i form av produktionslinor med robotar som eleverna ska få lära sig att programmera.
– Det är en satsning mot framtiden där automation och robotteknik har en framskjuten roll, säger Britta Dahlén, gymnasiechef.
Per Bohman, rektor på Strömbackaskolan, säger att kompetent personal håller på att jobba fram modeller för hur det skulle kunna se ut.
– Lärarna Anders Åström och Dennis Furberg är två lärare som nyligen fick ITF:s automationspris. De är nyckelpersoner i satsningen. De tänker ut hur det ska byggas upp och organiseras och jobbar med att köpa in utrustning och annat, säger Per Bohman.
Efterfrågan från näringslivet beskrivs som stor när det gäller denna kompetens, inte minst i Piteå. En ansökan om innovationsmedel är gjord till Region Norrbotten som beslutat att gå in med 700 000 kronor om kommunen, utöver den befintliga ramen, går in med lika stor andel, samt att näringslivet bidrar med lika stor del. Totalt sett skulle i så fall automationssatsningen bli 2,1 miljoner kronor.