I åratal testade den New York-baserade webbdesignern Ryder Carroll otaliga organiseringssystem, både online och offline, men inget av dem passade hans sätt att tänka. Han sökte ett sätt som skulle hjälpa honom att bli konsekvent, fokuserad och effektiv tills han av ren nödvändighet utvecklade metoden själv. Han kallade den Bullet journal. När han började dela med sig av sitt system till sina vänner blev det viralt.
I dag är han ett kultnamn på internet och hängivna följare delar med sig av sina kreativa idéer på forum som Instagram, Pinterest och Youtube.
.
Bullet journaling (eller bujo som fansen kallar det) kan beskrivas som ett verktyg för att planera och organisera vardagen. En Bullet journal skapar man från en tom anteckningsbok, gärna en variant med prickade sidor som underlättar om man vill rita streck, rutor eller göra staplar.
.
Genom metoden formar man sin egen kalender, sitt fantasifulla anteckningsblock eller sin privata dagbok. Många beskriver det som ett kreativt och roligt sätt att planera livet och att det gör att saker som känns trista lite roligare.
Eva Lidén driver företaget Katalysa i Piteå och håller bland annat kvällskurser i Bullet journaling, eller mindful journaling som hon kallar det.
– Jag hittade metoden av en slump för några år sedan och slukade Youtube-videos för att komma igång. Själv började jag med en linjerad anteckningsbok som redan fanns hemma. För mig blev det ett effektivt verktyg för att strukturera upp tillvaron.
.
I december 2018 släpptes boken ”Bullet journal-metoden” av Ryder Carroll på svenska. Eva Lidén tycker att den är en bra grund.
– Det kan kännas svårt att veta var man ska börja när man sitter med ett tomt uppslag, men i boken får man lära sig strukturen. Den är en kokbok i Bullet journaling, följ receptet och ge det sedan tre månader för att se effekterna.
.
Eva Lidén har ett funktionellt förhållningssätt till sin bujo, medan andra dekorerar sina uppslag med allt från klistermärken, till washitejp, vacker kalligrafi och färgrika bilder.
– Det som är befriande är att inget sätt är fel. Det finns inga regler, utan man gör som man vill.
Eva Lidén säger att det kan ta ett tag att hitta formen som passar en själv.
– Veckor, dagar, timmar och olika listor får precis det utrymme som du själv vill, men kan svara svårt att veta vad som passar en bäst från början. Formen kan också ändras med tiden, allt efter behov. För mig ger metoden lugn och struktur. Att skriva ner saker för hand hjälper till att sortera tankarna och blir en motvikt till det digitala samhället.
.
I stället för lösa post it-lappar och avrivna papper med kom ihåg-listor finns allt samlat på samma ställe.
– Det innebär också att man har kvar allt och kan titta tillbaka på ett annat sätt. Det gör att det blir lättare att planera och prioritera i framtiden eftersom man kan dra slutsatser på ett helt annat sätt. Jag skulle säga att om du följer Bullet journal-metoden lär du dig att fokusera din tid och energi på det som verkligen är meningsfullt. I slutänden lär du dig mer om dig själv.