Det innebär att skolan/förskolan måste undersöka sin arbetsmiljö och hitta de bullerkällor som gör att ljudnivåerna blir för höga.
Ohälsa
- Ljudnivån är så pass hög i många skolor och förskolor att det på sikt kan medföra ohälsa, säger Katarina Sandling vid Arbetsmiljöverket i Luleå.Sandling har tidigare redogjort för tidigare utförda undersökningar då ljudmätare satts fast på lärare och elever under högst normala förhållanden, som slagit larm om ohälsosamma ljudnivåer.
- I grundskolan snittade lärarnas mätare mellan 66 och 74 decibel. Mätarna på eleverna visade på än högre siffror, från 68 till 77 decibel. Det är fullt jämförbart med ljud från en typisk sorlig pubmiljö med sjungande och spelande trubadurer, sa hon i tidigare intervju i Piteå-Tidningen den 26 januari.
Trötthet och huvudvärk
Bullret leder till trötthet och huvudvärk, sämre prestationsförmåga och ökad irritation. Helt klart påverkas studieresultaten. Att åtgärda buller, kan röra sig om enkla åtgärder som att sätta möbeltassar på stolarna, placera bullrande torktumlare i stängda rum eller att installera akustikplattor i vissa klassrum. I vissa fall beror problemen på ren okunskap.Förutom att kontrollera ljudnivåerna har arbetsmiljöinspektörerna bistått skolor och förskolor med handfasta råd för att kunna göra skolmiljön tystare och lugnare.