SMASK, eller Sveriges MusikAkademiers Sång Kontest, tar återigen ton i den årliga schlagertävlingen bland Sveriges musikhögskolor. När Piteå-Tidningen besöker Musikhögskolan på genrepet innan lördagens evenemang är förberedelserna i full gång. I år har Studentsektion lyckats värva 64 deltagare i showen som agerar både på och vid sidan om scen. Erik Gödecke och Alice Blomdahl Nordgren är Generaler för årets SMASK, trots problem med vattenläckor inne på Acusticum som Piteå-Tidningen tidigare skrivit om, tycker de att förberedelserna hittills rullat på bra.
– Det löste sig bra med att vi kunde vara i Black Box istället. Det är klart att det är lite stökigt just nu såhär i genrepet innan, men vi är klart förväntansfulla inför lördagens evenemang, säger Erik Gödecke.
– Det är kul med så många nya färskingar i produktionen, så här många deltagare har vi inte varit på flera år, säger Alice Blomdahl Nordgren.
Det går in cirka 150 personer i publikhavet på Black Box. Det är betydligt färre än vad som hade rymts inne på Acusticum. Erik Gödäcke berättar att det gått hårt tryck på biljetterna. De sålde nämligen helt slut tidigare i veckan. På frågan om det finns några tippade favoriter tvekar de båda generalerna innan de svarar.
– Alla bidragen i år har en väldigt bra standard. Lite synd att vi bara har en kvinnlig artist som tävlar kan jag tycka, säger Erik Gödecke.
– Förra året vann bidraget Kaffemaskinen, så det skulle klart vara kul att skicka årets bidrag Den sista kanelbullen för att följa samma tema, säger Alice Blomdahl Nordgren.
En av tävlingens deltagare är Tom Kristoffersson, alias Sör-Whiz Pointare. Trots sina snart fyra år på musikhögskolan är det första gången som han själv ställer upp i SMASK.
Vad handlar ditt bidrag Två kingar om?
– Det är en homage till våra servicetekniker Tommy och Manne. De är två kingar helt enkelt och det är i princip de som får skolan att fungera, så de förtjänar att bli hyllade med en sång, säger Tom Kristoffersson.
Vad tror du om dina chanser att gå till finalen?
– De är nog ganska små egentligen, det är mest en rolig grej. Det är några riktigt starka bidrag med i år, de tar upp lite mer världsomfattande problem som kanske går att relatera till utanför skolan. Det brukar vara ett vinnande koncept, säger Tom Kristoffersson.