När riksdagen tog den nya M- och KD-budgeten medförde det nedskärningar inom kulturområdet. Bland annat stryks det statliga anslaget till kulturskolan på 100 miljoner kronor som infördes 2016.
Förra året fick kulturskolorna i Arjeplog, Arvidsjaur och Piteå 1 450 000 kronor för läsåret 2018/2019. I Piteå har man bland annat fått 750 000 kronor.
– Vi har kunnat göra så mycket bra för de här pengarna och jag måste säga att det är en stor sorg att vi inte kan söka de här pengarna längre, säger Kristina Enqvist, rektor på musik- och dansskolan i Piteå.
Hon konstaterar att 750 000 kronor inte låter som "mycket pengar", men att det för musik- och dansskolans del varit ett stort tillskott som medfört att de kunnat nå barn som annars inte hade tagit del av viss kultur. Det kan handla om nyanlända, barn i byarna, och ungdomar med funktionsnedsättning.
– Vi har kunnat åka ut i byarna och ha dansgrupper för pojkar. Vi har haft körslussen där nyanlända ungdomar lärt sig sjunga på både svenska och sitt eget språk med syftet att de ska slussas ut i vanliga körer och även lära sig språket. Vi har haft flera projekt som har slagit mycket väl ut och jag förstår inte varför man sparar in på det här, säger Kristina Enqvist.
Linus Sköld, socialdemokratisk riksdagsledamot från Älvsbyn, är också beklämd.
– Man kan inte sänka skatterna med 20 miljarder kronor utan att plocka hem det. Det här drabbar barns jämlika tillgång till kultur och det gör mig rätt upprörd, säger han.
Moderaternas kulturtalesperson Lotta Finstorp har bland annat i en debattartikel i Dagens samhälle försvarat det borttagna bidraget med att "Ingen kommunal kulturskola blir bättre för att den styrs från Kulturdepartementet i Stockholm."
– Vi som parti värnar om det kommunala självstyret. Samtidigt finns det exempel som kulturskolan där man behöver göra stimulanser så att den kan utvecklas för att nå fler barn, nya målgrupper och hålla avgifterna nere, säger Linus Sköld.
Han ifrågasätter även Lotta Finstorps argument i samma debattinlägg om att kommunerna redan nästa får ett tillskott på 3,5 miljarder kronor som de även kan använda till kulturskolornas verksamhet.
– De 3,5 miljarder som de lägger till i generella statsbidrag plockar de hem i riktade satsningar. Kommunerna kan visserligen styra statsbidragen på ett friare sätt, men de tillför i princip inga nya pengar, säger Linus Sköld.
Socialdemokraterna har själva aviserat fem extra miljarder i generella statsbidrag som dock inte fanns med i deras övergångsbudget.