Bud på fyrvaktarbostaden

En miljon kronor. Det vill Fortifikationsverket ha för fyrvaktarbostaden på Pite-Rönnskär. Piteå och Skellefteå kommuner är beredda att betala 800 000. "Vi förhandlar och hoppas att det kommer ett beslut i slutet av augusti", säger Lars Hedqvist , planeringschef vid Skellefteå kommun.

Piteå och Skellefteå kommun vill köpa fyrvaktarbostaden på Pite-Rönnskär för 800 000 kronor. (Arkivbild)

Piteå och Skellefteå kommun vill köpa fyrvaktarbostaden på Pite-Rönnskär för 800 000 kronor. (Arkivbild)

Foto: Andreas Renlund

PITEÅ2014-08-13 13:45

Frågan om vad som ska hända med fyrplatsen på Pite-Rönnskär har stötts och blötts sedan tio år tillbaka. Skötseln av den gamla Heidenstamsfyren övertogs av stugägarna 2005 och den blinkar fortfarande under sommarhalvåret. Däremot har fyrvaktarbostaden stått tom, men för fem år sedan beslöt Fortifikationsverket, som äger fastigheten, att sälja den.

– Då föreslog vi verket att vi kunde ta hand om byggnaden, eftersom den är i en intressant kulturhistorisk miljö. Men det avslogs, verket ville ha betalt efter det marknadsvärde som gäller inom fritidshusområdet, förklarar Lars Hedqvist , och tillägger att det inte blev någon affär då.

Skiljer 200 000

Nu har dock frågan avancerat sedan Skellefteå kommun frågat Piteå kommun om den vill delta i en budgivning där kommunerna betalar 400 000 kronor var och det sade Piteås kommunalråd Peter Roslund ja till. Nu har Fortifikationsverket fått bud på 800 000 kronor, men det skiljer 200 000 eftersom staten vill ha en miljon för fastigheten.

– Vi för förhandlingar, men inga beslut är tagna, säger Angela Eriksson, försäljningschef vid Fortifikationsverket.

Lars Hedqvist säger att han har fått signaler om att beslutet kan kan komma i slutet av augusti. Han hoppas på en positiv lösning eftersom Skellefteå kommun hittat företagaren Mats Johansson i Kinnbäck som vill driva vandrarhem och kafé i fyrvaktarbostaden. Han planerar också att köra turbåt till ön.

Måste rustas

Blir köpet av måste huset rustas för cirka en halv miljon kronor. Sedan hoppas planeringschefen att vandrarhemmet kan öppna till sommaren.

– Det förutsätter att kommunernas kommunstyrelser säger ja, säger Lars Hedqvist.

Kommunalrådet Peter Roslund säger också att köpet och renoveringen måste förstås finansieras.

– I dag finns inga pengar till detta så det måste in i budgetprocessen.

Fakta fyren på Pite-Rönnskär

Fyren på Pite-Rönnskär, som är en heidenstamfyr , flyttades till ön 1905 från Sandhammaren i Skåne.

Den är med sina 37 meter den näst högsta fyren i Sverige och rikets högsta järnfyr. Fyrplats hade dock funnits sedan 1880 då en mindre fyr placerades invid en husgavel.

1970 togs fyren ur bruk eftersom man ansåg att den modernare fyren Nygrån var tillräcklig ur säkerhetssynpunkt.

2005, efter visst reparationsarbete togs fyren åter i bruk av sommarboende på ön som occas-fyr, och den hålls tänd från vår till höst.

Pite Rönnskär ligger i Skellefteå kommun och ägs av Kinnbäcks byamän.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!