Bryggeri släppte alkoholfri öl på julafton

Bryggeriet har länge försökt ta fram ett alkoholfritt alternativ som smakar öl. Den 24 december släpptes ölen ”How to drink and drive”. "Vi ser ett stort värde att släppa den på julafton", säger Gustaf Ahlin på This is how i Piteå.

"Vi ser ett stort värde att släppa de alkoholfria ölen på just julafton", säger Gustaf Ahlin på bryggeriet This is how.

"Vi ser ett stort värde att släppa de alkoholfria ölen på just julafton", säger Gustaf Ahlin på bryggeriet This is how.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-12-28 12:17

Ambitionen om ett alkoholfritt alternativ har funnits ända sedan de startade bryggeriet. På julafton släpptes den.

– Den 24 december lanserade vi "How to drink and drive", en humlebaserad öl. Vi serverar den här och nu i Gällivare på vår nya restaurang, säger Gustaf Ahlin som befinner sig där på plats.

– Den smakar öl, men du kan köra bil. Perfekt tycker vi och vi har verkligen kämpat med att få till tillverkningsprocessen så att ölen verkligen smakar gott. Det är först när vi hittade en speciell jäststam som det fungerade. Jästen dör när den börjar producerar alkohol och det blir en kort jäsning, men tillräckligt för att det ska kunna bryggas öl.

Att lanseringen sker just under julen är ingen slump. Bryggeriet vill väcka en tanke om att dricka med måtta, eller sustainable drinking som bolaget uttrycker det.

– Vi ser ett stort värde att släppa de alkoholfria ölen på just julafton. Alla som följer oss uppmanar vi att tänka efter. Det kommer ett ansvar med att producera alkohol som vi gör och därför känns det fint att äntligen kunna lansera en alkoholfri öl som vi kan stå för smakmässigt, säger Gustaf Ahlin som tycker det är viktigt att alla ska känna sig inkluderade.

– Det är jätteviktigt att alla ska få känna att man får vara en del av det vi försöka bygga och skapa. Nu när vi startar restauranger så vill vi också kunna erbjuda alkoholfritt som ett eget alternativ.

Tanken är att ölen ska säljas på Systembolaget, men i nuläget finns den på två restauranger. Förutom This is hows nyöppnade restaurang i Dundret finns den även till försäljning på Taps and tacos i Piteå.

– Vi tittar på möjligheter, hur och när vi kan släppa den i butik, säger Gustaf Ahlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!