Om mindre än tre år ska ETC:s pilotanläggning för svartlutsförgasning vid Smurfit Kappa Kraftliner börja tillverka drivmedel. Redan i dag framställs syntetgas i kontinuerlig drift. Nästa steg blir att omvandla gasen till dimetyleter, DME.
Chemrec har arbetat med att utveckla tekniken i mer än 15 år. Från början var inriktningen att producera elström. För fem år sedan upptäcktes att gasen från svartlut är mycket lämpad för syntetisering och tillverkning av fordonsbränslen.
Lönsam teknik
Visar sig svartlutsförgasningen fungera lika bra i praktiken som i teorin öppnas enorma möjligheter. Om Sveriges 20 massabruk övergår till att göra DME, istället för att elda upp svartluten i sina sodapannor, täcker bränsletillverkningen 25 procent av landets drivmedelsbehov.Dessutom får pappersbruken en ny produkt att sälja. Men en fullskalig anläggning kostar stora pengar, runt 2,5 miljarder kronor. Å andra sidan är tekniken lönsam och en sådan investering beräknas vara återbetald på fyra år.
Testlastbilar
- Det här kan rädda svensk skogsindustri som utsätts för en allt hårdare konkurrens inte minst från Sydamerika, tror Gebart.Volvo har redan utvecklat en motor som går på DME och ska testköra 30 lastbilar. Två av dem kommer att rulla i Piteå med start någon gång under 2009.
Leder utvecklingen
För ETC och Chemrec gäller det att hitta finansiering fram till 2009. Därefter planeras två stora demonstrationsanläggningar vid Smurfit Kappa i Piteå och Södra Cell i Mörrum. De blir 15 gånger större än dagens pilotanläggning och beräknas producera hundra ton drivmedel per dygn.Svartlutsprojektet i Piteå följs med stort intresse över hela världen.
- Vi leder utvecklingen, säger Robert Bergman, på IS Pite, Insamlingsstiftelsen för samhällsutveckling i Piteå.
Forskningscentrum
Han hoppas på avknoppningar och berättar om bildandet av Solander Science Park som ska locka forskare från när och fjärran.- Världens främsta forskning på svartlut finns ju här. Dessutom bär skogen på ännu oupptäckta skatter.
Gebart inflikar:
Att använda skog som drivmedel är i sig ingenting nytt. Under krigsåren såg gengasaggregaten till att hålla Sverige rullande.
- Visst kan man fråga sig varför inte nya drivmedel tagits fram tidigare. Men oljan har varit så billig och det är ekonomin som styr. Att oljepriserna nu stiger är dåligt för oss som konsumenter men bra för miljön. Nu finns det utrymme för alternativa och miljövänliga bränslen, säger Gebart.