Brotts- rummet - en hjälp för unga

Var går gränsen? Vad är brottsligt? Var kan man få hjälp - och hur gör man egentligen en polisanmälan? En ung människa kan ha många funderingar kring brott. Svar på det mesta får man via brottsrummet.se, där polisen nu bidragit med flera filmer.

PITEÅ2012-09-13 06:00

Det är Brottsförebyggande rådet, Brå, som står bakom webbplatsen. Sidan lanserades 2008 och var tänkt som en plats där elever och lärare skulle kunna hitta information om brott och brottslighet, en webbplats att använda i skolarbetet helt enkelt.

Men sajten har också blivit en sida dit ungdomar söker sig då de har funderingar kring brott.

Nya filmer
- Sidan är välbesökt och vi får in många frågor från barn och ungdomar som handlar om brott. Därför vill vi att polisen själva berättar om hur de arbetar, säger Tina Rapp, webbansvarig på Brå och projektledare för brottsrummet.se.

Det finns nu flera nya filmer på sajten. I en svarar rikspolischef Bengt Svenson på frågor om bland annat brott i nära relationer, polisens tystnadsplikt och vad man gör som offer. I en annan film förklarar en sjuksköterska från Våldtäktsakuten på Södersjukhuset vad den som utsatts för en våldtäkt ska göra.

Det finns också filmade intervjuer med sexualbrottsexperter och organisationen Sharafs hjältar, som arbetar med hedersförtryck.

Rätt och fel
I polisens kampanj om brott i nära relationer gjordes interaktiva, tecknade filmer tillsammans med Brå - en om våld i en ung kärleksrelation, en om hedersrelaterat våld. I berättelserna, som baseras på verkliga händelser, får tittarna ta ställning till flera frågor med olika valmöjligheter.

Jättebra respons
- Vi har fått jättebra respons, både från ungdomar och lärare men också från skolkuratorer och personal på kvinnomottagningar, säger Tina Rapp.

- Många ungdomar vet inte vad som är rätt och fel. Det försöker vi reda ut på webbplatsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om