Inga Holmqvist minns att många sa. "Tack och lov" när Region Norrbotten i december 2020 beslutade att utöka mammografiscreeningen för bröstcancer så att den även skulle omfatta kvinnor mellan 74 och 80 år.
Men beslutet är nu på väg att upphävas innan det ens sjösatts, något som upprör henne.
– Det är horribelt om Regionen inte genomför det här och håller fast vid 80 år, säger hon och berättar att hon själv var exakt 72 år och fem månader då hon själv kallades till mammografi för sista gången.
– Sedan gick jag över gränsen 74 år för att få komma ytterligare en gång. Ja, jag får beställa och komma om jag själv vill, men jag blir inte kallad per automatik och det tycker jag är vansinnigt, säger Inga Holmqvist.
Varje år drabbas nästan 9 000 kvinnor av bröstcancer i Sverige. Mammografin har gjort att fler kvinnor överlever genom att sjukdomen upptäcks tidigt.
– Det är otroligt många äldre kvinnor, även efter 74 år som upptäcker att de har bröstcancer, säger Inga Holmqvist.
I dag kallas kvinnor över 74 år inte till mammografi. Men i ett remissyttrande till Socialstyrelsen konstaterar Bröstcancerförbundet att fler än dubbelt så många kvinnor över 74 år avlider i bröstcancer, jämfört med kvinnor i åldersgruppen 60–74 år. Detta då kvinnornas bröstcancer upptäcks senare och tumörerna blivit större.
Men när Socialstyrelsen nyligen presenterade en översyn av sina rekommendationer till landets regioner för bröstcancerscreening hade man valt att inte göra någon förändring av åldersgränsen. Regionpolitikerna är inte överens i frågan, men majoriteten vill följa dessa.
Detta då aktuell forskning inte kunnat påvisa positiva effekter på överlevnaden
– Så kan det vara. Men äldre kvinnor drabbas ändå av cancer, det känns som att det här är en kostnadsfråga, säger Inga Holmqvist som tycker att Region Norrbotten ska hålla fast vid sitt tidigare beslut med en höjning till 80 år.
Hon oroas även över ett minskande intresse för att gå på mammografi bland yngre kvinnor.
– När jag blev kallad så tyckte jag att det funkade jättebra, då träffade man kvinnorna från hela kvarteret i väntrummet. Men i dag, bland yngre kvinnor, hör man att det inte är lika angeläget, de tycker att det tar ont och är obehagligt. Man är kanske inte lika varsam om sig själv i dag som man var förr.