Brorester i älven fara för båtrafiken

Gamla bron över Piteälven i Böle revs av Vägverket för snart 14 år sedan. Fortfarande ligger stenhögar kvar där brofästena en gång stod.- De utgör en fara för båttrafiken, det har varit många incidenter genom åren och det är hög tid att de plockas bort, menar bybon Gösta Lindbäck.

Rester från den gamla bron i Böle utgör en fara för båttrafiken. Enligt bybor har flera incidenter ägt rum under åren och nu vill man att hindren tas bort en gång för alla.

Rester från den gamla bron i Böle utgör en fara för båttrafiken. Enligt bybor har flera incidenter ägt rum under åren och nu vill man att hindren tas bort en gång för alla.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2008-10-24 06:00
Mycket vatten har hunnit flyta både under den gamla och den nya bron. Enligt företrädare för Bölebyns samfällighetsförening är frågan om de kvarlämnade hindren i älven långt ifrån ny. Den har genom åren varit upp till diskussion i olika sammanhang ett flertal gånger.
- Men ingenting har hänt under alla dessa år, säger nuvarande byaåldermannen Gunnar Hannu.
Både Gunnar Hannu och Gösta Lindbäck konstaterar att det är svårt för båttrafiken att ta sig fram i älven. Dels på grund av de kvarlämnade stenkistorna, som kan vara svåra att upptäcka, men också för att det i övrigt är mycket grunt på sina ställen.
- Åker man det minsta fel får man problem. Tidigare hade man regatta längs älven men ingen törs arrangera något sådant längre.
Vattendom
När den gamla bron byggdes anlade, enligt uppgift, den dåvarande flottningsföreningen de så kallade stenkistorna runt brofästena för att skydda dessa mot timret som på den tiden forslades i älven.
1984 fick Vägverket tillstånd av vattendomstolen att anlägga en ny bro i Böle över Piteälven. Men det skulle dröja ända till hösten 1994 innan den nya bron var klar för invigning. Under den påföljande vintern revs så den gamla bron.
I domslutet från 1984 där Vägverket ges tillstånd att bygga den nya bron slås fast att "Utrivning av den gamla bron skall utföras så att hinder i vattnet ej kvarlämnas". En formulering som, åtminstone för en lekman, verkar klargöra ansvarsfrågan.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet i den här typen av frågor men har ingen kännedom om situationen i Böle.
Starta tillsynsärende
- Men vi kan självklart starta ett tillsynsärende om vi blir kontaktade av någon berörd part. En utredning kan visa om det brustit i ansvarsfrågan på något sätt, säger Sara Frödin Nyman på miljöenheten.
På Vägverket är man inte heller bekant med frågan.
- Jag har inte hört talas om detta tidigare och många som jobbade på den tiden har slutat. Därför är det svårt att få något grepp om saken. Vi måste åka ut och titta på plats för att se om det som ligger i älven är kopplat till gamla bron, säger Anders Stenlund, broingenjör på Vägverket.
Senast i början på nästa vecka räknar han med att kunna inspektera det aktuella området.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om