Videon är inte längre tillgänglig
Båtfolket gör vågen över vad som komma skall, över Bondökanalen med alla sidoprojekt som kommer att lämna stora avtryck i denna delen av Piteå skärgård.
Visserligen var ursprungstanken att sjöfararna skulle kunnat dra nytta av den 230 meter långa kanalen redan till midsommar i år – men så blev det inte på grund av en planerad propplösning som inte blev av.
Framflyttad invigning
På ömse sidor av kanalbygget har nämligen "proppar" lämnats kvar för att hålla den utgrävda passagen vattenfri för brobyggarnas räkning.
Men när kommunen stod redo att lätta på "propparna", vilket betraktades som ett schaktningsjobb, sade länsstyrelsen nej eftersom ingreppet med deras mått mätt klassificerades som muddring och enligt vattendom endast fick utföras från oktober och fram till den sista april 2016.
– Därför kan propparna tas bort först under vinterhalvåret vilket innebär att vi tvingats flytta fram invigningen för båtfolket till nästa sommar, säger David Sundström från Piteås kommunledning.
LÄS OCKSÅ: "Invigningen av Bondökanalen skjuts upp ett år"
Fördyringar
Klart är också att priset för Bondökanalen sprängt alla ursprungliga kostnadskalkyler, vilket dock inte har med förseningen att göra.
När projektet sjösattes skulle det gå loss på sammanlagt 25,4 miljoner kronor. Piteå kommun skulle stå för hälften, alltså 12,7 miljoner, medan EU skulle bekosta den andra hälften.
Men pengarna har inte räckt till. Därför har Piteå kommunstyrelse/-fullmäktige skjutit till ytterligare 13,7 miljoner kronor.
Det betyder att det totala priset för hela projektet i dag är uppe i 39,1 miljoner kronor. Av dessa pengar bidrar Piteå kommun med sammanlagt 26,4 miljoner, medan EU:s insats med 12,7 miljoner kronor förblir oförändrad.
Klaffbro
I grundprojektet ingår även bygget av klaffbron över kanalen och om en månad öppnas den överfarten för vägtrafik.
– Klaffarna har klarat testet och det som återstår rör smärre justeringar med ljussignaler, kameror och vägbeläggning, säger Per Andersson, kommunal projektledare.
I framtiden ska begärda broöppningar kunnas skötas via fjärrstyrning med hjälp av kameraövervakning av väg- och sjötrafiken.
– Det blir möjligt att överblicka trafiken och sköta alla öppningar på distans med bibehållen säkerhet, utan att för de skull kunna urskilja vem som sittar i båtarna och bilarna, säger Per Andersson.
Ny småbåtshamn
Vid sidan av bro- och kanalbygget pågår också planeringen av en ny småbåtshamn i området. Fredag denna vecka går anbudstiden ut för intresserade entreprenörer och i månadsskiftet ska en ansvarig utses.
– Uppdraget blir att skapa en ny småbåtshamn med omkring 180 båtplatser, tre gånger större än småbåtshamnen ute på Haraholmen som ska försvinna på sikt, säger Andersson.
Insatserna i hamnområdet innebär bland annat muddring av upp emot 25 000 kubikmeter bottenmassor, ett arbete som är tänkt att dra igång till vintern.