På Ann-Kristin och Erik Isakssons gård växer lokalodlade jordgubbar som under åren har blivit ett uppskattat bidrag till sommaren, inte minst i byarna runt Piteå. Ann-Kristin berättar att deras intresse för jordgubbsodling började frodas när de för drygt trettio år sedan fick jordgubbsplantor i bröllopspresent. Dessa planterades vid Ann-Kristins föräldrahem i Kälen.
– På den vägen började det, när vi sedan flyttade till vår gård i Hemmingsmark anlade vi vår odling här, säger Ann-Kristin Isaksson.
Deras jordgubbsodling har varierat i storlek under åren, främst är det personer från närliggande byar som brukar komma förbi och plocka på gården.
– Det finns en stor efterfrågan på jordgubbar. Vi brukar känna att vi inte har nog med jordgubbar åt alla som vill köpa och det har i vissa stunder fått oss att fundera på att utöka. Men det är svårt att kombinera med våra vanliga arbeten.
Under sommaren har jordgubbsodlingen i Hemmingsmark varit öppen för självplock. Den här säsongen har Ann-Kristin och Erik använt sig av ett eget system, med syfte att så få som möjligt ska bli utan jordgubbar under sommaren.
– I år får man först anmäla intresse, sedan hör vi av oss om och när det finns tillgång.
– Eftersom vi har en mindre odling med begränsad tillgång, känner vi att den här metoden passar bra för vår del och vi vill att folk ska kunna plocka det de önskar när de kommer.
I början av sommaren växte och mognade jordgubbarna snabbt men i och med att juli blev en så pass regnig månad har en del av odlingen förstörts.
– Det har inte varit något rekordår i år. Det är alltid en kombination mellan arbete, väder och vind. Mycket regn vid fel tidpunkt är inte bra för bären.
– Odlingen tar mycket tid i anspråk, vi har valt att sköta den utan anställda än så länge.
Erik Isaksson berättar att ingen säsong är den andra lik som jordgubbsodlare och att man aldrig blir fullärd.
– Det är lite det som är tjusningen, det är en utmaning varje år beroende på väder och vind men intresset för odling gör att man fortsätter.
– På våren brukar vi ifrågasätta varför man håller på med det här. Men när folk som kommer och plockar av oss blir så glada av jordgubbar, då känner man att det är väldigt roligt och man blir sporrad att fortsätta, säger Erik Isaksson.