Broddar ger bästa skyd det mot halkolyckor

På med broddarna! Det rådet skriver man gärna under på vid sjukhusens akutmottagningar i Piteå och Södra Sunderbyn. Som vanligt den här tiden på året får man in en hel del hand- och fotledsbrott, folk som halkat omkull på trottoaren eller hemma på tomten och skadat sig.

Piteå2007-01-05 00:00
- Blixthalkan för fjorton dagar sedan, då temperaturen steg snabbt och det började regna på isen, märkte vi av direkt på akutmottagningen i form av patienter som brutit hand- eller fotleden, säger Kristina Westerlund, enhetschef på akutmottagningen vid Piteå älvdals sjukhus.

Hon har dock inga belägg för att man, sett över en längre period, haft fler hand- och fotledsfrakturer att behandla än vad som så att säga är normalt för årstiden.

Paradox

Inte heller Maria Rångevall, som har hand om olycksfallsstatistiken på akutmottagningen vid Sunderby sjukhus, kan säga att denna vinter så här långt varit värre än vanligt ur halkolyckssynpunkt. Hon påpekar att det paradoxalt nog inträffar färre halkolyckor under de dagar då det är riktigt halt än när det är så där "mittemellan", normalhalt.

- Vid extrem halka är folk försiktiga och tar på sig broddarna, medan man kanske har alltför bråttom och inte tänker på att det kan vara halt annars också - och så ligger man där.

Maria Rångevall, som jobbat i femton år på akuten, har inte intrycket att halkolyckorna varit fler än vanligt.

Men visst är det många handleds- och fotledsfrakturer just nu, bekräftar ortopedjouren på Sunderby sjukhus på torsdagen.

Stavar hjälper

Kristina Westerlund på Piteå älvdals sjukhus tror att inte bara broddförsedda halkskydd på skorna räddar många gående från att falla. Även de - inte minst bland något äldre kvinnor - så populära gångstavarna kan vara en hjälp och ett stöd när man tar sig fram på isiga vägar.

Varje år söker uppskattningsvis 15 000 kvinnor/flickor och 10 000 män/pojkar i Sverige läkarvård efter att ha halkat på snö eller is (siffrorna kommer från EHLASS, EU:s system för bevakning av hem- och fritidsolycksfall, och presenterades av Konsumentverket 2003).

Kvinnor och flickor är mer utsatta än män i alla åldrar utom bland de yngsta och äldsta. Att äldre kvinnor tvärtom är betydligt mindre utsatta än män förmodas bero på att de i större utsträckning använder halkskydd på skorna.

På vägar och gator råkar kvinnor ut för betydligt fler halkolyckor än män: "En förklaring kan vara att män inte rör sig till fots lika mycket som kvinnor", skriver Konsumentverket på sin hemsida.

Det säljs mycket halkskydd för skor i Piteå, enligt en rundfrågning bland sko-, sport- och hälsokostbutiker samt apoteket. De säkraste halkskydden är de som har dubbar under hela fotsulan; nackdelen med dessa helfotsskydd är att de är besvärligare att ta på och av jämfört med häl- och framfotsskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om