Brister i utrustningen stoppar livräddning

Livräddningen i fjäll, sjöar och hav är undermålig i Norrbotten. Försvarsmaktens Helikopter 10, Superpuman, har tekniska problem. All flygning över vatten är inställd och uppvinschning av skadade eller nödställda fungerar inte.

Försvarsmaktens räddningshelikopter, Superpuman, har tekniska problem och kan knappt utföra några uppdrag alls. (Arkivbild)

Försvarsmaktens räddningshelikopter, Superpuman, har tekniska problem och kan knappt utföra några uppdrag alls. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2008-11-20 06:00
Problemen har funnits en längre tid utan att uppmärksammas. Nyligen slog F21:s flygchef, Mats Hakkarainen, larm och allt övande med Jas 39 Gripen ställdes in i Norrbotten.
- Superpuman kan inte användas för räddningsuppdrag. Det får inga stora konsekvenser för Jas-piloterna att fara söderut, men samövandet med I19 och A9 blir lidande, säger Hakkarainen.
Ödesdigert
Helikoptrarnas felaktigheter påverkar alltså inte Försvarsmaktens verksamhet särskilt mycket. Men för människor som gått vilse i fjällen eller hamnat i vattnet kan de få ödesdigra konsekvenser.
- Vår uppgift är inte att undsätta civila, men självklart hjälper vi till om vi har möjlighet. Händer något under tjänstetid är det inga problem, men vi har ingen beredskap dygnet runt, berättar Jöran Forsman, informationschef på helikopterflottiljen.
På F21 i Luleå finns normalt två eller tre Superpumor placerade. En står i beredskap när försvaret flyger med Jas, men kan alltså även rycka ut på civila räddningsuppdrag.
Bekämpa bränder
När pojken från Jokkmokk försvann i fjällen i höstas var Superpumans besättning beredd att rycka ut och under sommaren hjälpte man till att bekämpa skogsbränder. Men nu står alltså räddningshelikoptrarna mest stilla.
- Det är olyckligt. Helikoptern i sig har inga fel, det är utrustningen som brister. Bland annat är det fel på räddningsselarna och ska någon lyftas ombord blir det jätteproblem. Vi får landa bredvid i stället, säger Forsman.
Är inte det svårt på en fjälltopp?
- Det får förstås inte luta för mycket. Vi kan fortfarande leta efter försvunna, men visst är det en begränsning att inte kunna vinscha upp dem, säger Jöran Forsman.
När kan problemet vara löst?
- Det kan jag inte svara på. Ärendet ligger hos Försvarets materielverk.
FAKTA Superpuman
Superpuman kallas i Sverige för Helikopter 10 (Hkp 10). Hkp 10 används i första hand för flyg- och sjöräddningsuppdrag. Sverige har tio stycken fördelade mellan Luleå, Såtenäs och Ronneby.
Hkp 10 levererades till Försvarsmakten 1988-1995. Den drivs av två motorer på vardera 1 877 hästkrafter och marschfarten är omkring 130 knop eller 240 km/tim. Räckvidd är 100 mil.
Den kan helt automatiskt gå ned från hög höjd till nödställda och vinscha upp skadade människor. Helikoptern är normalt utrustad med två bårar och plats för 7 sittande och som mest kan man transportera 24 passagerare.
Under helikoptern finns en lastkrok där man bland annat hänger vattentunnan som används vid brandsläckning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om