- Superpuman kan inte användas för räddningsuppdrag. Det får inga stora konsekvenser för Jas-piloterna att fara söderut, men samövandet med I19 och A9 blir lidande, säger Hakkarainen.
Ödesdigert
Helikoptrarnas felaktigheter påverkar alltså inte Försvarsmaktens verksamhet särskilt mycket. Men för människor som gått vilse i fjällen eller hamnat i vattnet kan de få ödesdigra konsekvenser.
- Vår uppgift är inte att undsätta civila, men självklart hjälper vi till om vi har möjlighet. Händer något under tjänstetid är det inga problem, men vi har ingen beredskap dygnet runt, berättar Jöran Forsman, informationschef på helikopterflottiljen.
På F21 i Luleå finns normalt två eller tre Superpumor placerade. En står i beredskap när försvaret flyger med Jas, men kan alltså även rycka ut på civila räddningsuppdrag.
Bekämpa bränder
När pojken från Jokkmokk försvann i fjällen i höstas var Superpumans besättning beredd att rycka ut och under sommaren hjälpte man till att bekämpa skogsbränder. Men nu står alltså räddningshelikoptrarna mest stilla.
- Det är olyckligt. Helikoptern i sig har inga fel, det är utrustningen som brister. Bland annat är det fel på räddningsselarna och ska någon lyftas ombord blir det jätteproblem. Vi får landa bredvid i stället, säger Forsman.