Brister i patientsäkerhet kritiseras av IVO

Läkare som ännu inte är färdigutbildade ska inte arbeta självständigt vid en akutmottagning. Det här slår Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fast i ett beslut. Detta i ett led att trygga patientsäkerheten.

Senast den 30 september i år ska Norrbottens läns landsting redovisa vilka åtgärder som vidtagits. Inte minst vid Sunderby sjukhus. (Arkivbild)

Senast den 30 september i år ska Norrbottens läns landsting redovisa vilka åtgärder som vidtagits. Inte minst vid Sunderby sjukhus. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2015-04-01 17:03

Det är i samband med ett ärende vid Norrbottens läns landsting som IVO genomfört en granskning.

I samband med tillsynen framkom det att läkare anställda med vikariatsförordnande, det vill säga läkare som ännu inte är färdigutbildade, tjänstgjort som ensam primärjour på akutmottagningar under kvällar, nätter och helger.

Slås fast

– Det problem vi har sett är att inte färdigutbildade läkare arbetar självständigt vid akutmottagning och då har eget ansvar för patienten, säger Gitte Larsson, inspektör på IVO.

– Det här är en risk för patientsäkerheten, tillägger hon.

Därför slås det nu fast att det alltid ska finnas en legitimerad läkare på plats på akutmottagningen och ha ansvaret för patienten för att det ska vara förenligt med en god och säker vård.

En läkare under utbildning eller som ännu inte påbörjat sin AT kan inte förväntas handlägga egna patienter eller rapportera akut sjuka patienter till högre kompetens och ska därför inte arbeta självständigt vid en akutmottagning.

Även om den här arbetsformen inte varit självskriven på en del sjukhus i Norrbotten, har den varit naturligt vid Piteå älvdals sjukhus, PÄS.

Funnits länge

– För min del ser jag det här som en självklarhet just ur patientsäkerhetsperspektiv, säger Marie Asplund, verksamhetschef vid IVAK.

Enligt henne har det haft den här arbetsformen i många år.

– Jag kan inte säga exakt hur många, men sen vi införde akutsjukvården här i Piteå, har vi arbetat utifrån det här, säger hon.

En läkare under utbildning ska enligt hennes uppfattning inte behöva arbeta ensam och ha det totala ansvaret för patienterna.

– Vi har ju en bakjour som täcker upp, säger Marie Asplund.

Norrbottens läns landsting ska redovisa vidtagna åtgärder senast den 30 september 2015 till IVO.

Fakta Läkare

Läkare anställda med vikariatsförordnande, det vill säga läkare som ännu inte tagit examen och läkare som är examinerade men som ännu inte påbörjat sin allmäntjänstgöring (AT).

För att kunna ansöka om legitimation för att utöva läkaryrket ska en läkare som genomgått svensk utbildning ha både godkänd examen och godkänd AT.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!