Brister i kunskap om skadedjur inom länets livsmedelsbransch

Länets restauranger, kaféer, butiker och skolkök har undersökts av länsstyrelsen. Vid åtta procent av anläggningarna påträffades skadedjur och spår av sådana vid fem procent.

PITEÅ2013-10-28 06:01

På länets restauranger, kaféer, butiker och skolkök anses risken för skadedjursangrepp vara liten. Men få livsmedelsföretagare har gjort några undersökningar och har varierande kunskap om vad skadedjur är. Det konstateras i ett länsprojekt som undersökt tio kommuner i Norrbottens län.

Sammanlagt deltog tio kommuner där 130 verksamheter inspekterades. Kommunerna som deltog i undersökningen var Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala och Piteå.

Skadedjur

Skadedjur påträffades vid åtta procent av anläggningarna och spår av skadedjur vid fem procent. Musspillning fanns på en anläggning. Spår av mott på en anläggning. Skal från änger påträffades i ett torrförråd på en anläggning. På en anläggning med bristande rengöring fanns ömsade skinn i en maskin. Spindelnät fanns på två anläggningar. Myror fanns på fem anläggningar, flugor på två anläggningar, mottfjärilar på tre anläggningar och spindlar på en anläggning. På en anläggning (som har haft problem med fåglar) påträffades en fågel utanför varuintaget.

Osäkerhet råder

Cirka 30 procent av anläggningarna hade problem med dörrar, portar och väggar som inte sluter tillräckligt tätt. Exempel på skadedjur är flugor, myror, möss och fåglar med flera arter. Och de måste också kopplas ihop med miljön. Exempelvis har matställen nära naturen högre riskfaktor.

– Det råder osäkerhet om vad skadedjur är, exempelvis kan fåglar upplevas som trevliga vid utomhusserveringar men utgör trots allt en smittorisk och bör inte matas, menar Göran Sandman, miljöinspektör på Kiruna kommun och projektansvarig för PIK-projektet.

Avfall

Öppna soptunnor får inte förekomma vid restauranger och butiker eftersom det kan locka olika typer av skadedjur.

I 12 procent av anläggningarna hanteras avfall på ett sätt så att skadedjur och skadeinsekter kan få tillgång till det. Exempel är att lock till avfallskärl inte är stängda när de är överfulla, att avfallscontainers är öppna i närheten av byggnad/varuintag eller att avfallsrum saknar täta barriärer. Öppna förpackningar med utgångna livsmedel har även påträffats på golv i ett kylrum och frukt i lådor på en lastbrygga.

Syftet med den projektinriktade kontrollen var att bland annat få en tydligare bild av medvetenheten hos länets livsmedelsföretagare. Om det finns rutiner för att förebygga skadedjursangrepp eller kännedom om smittspridning. Dessutom att öka kunskapen bland verksamhetsutövarna.

Risker och brister

– Vi har försökt påtala allvaret av att arbeta förebyggande med skadedjursfrågor på Norrbottens restauranger, lager, kaféer, butiker och skolkök, säger Göran Sandman.

De flesta företagarna anser att skadedjurssituationen är bra och risken liten, men ett fåtal har troligen gjort någon djupare undersökning. Flera har inte funderat över skadedjur alls. Men riskerna finns och brister har upptäckts i avfallshantering och utemiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om