Janssons i fara under julhelgen

Om man inte säkrat sin ansjovis till julens Janssons frestelse finns risken att julbordet blir en klassiker fattigare.

"Det har varit slut ansjovis till och från i två månader", säger Carina Hilstad, charkansvarig på Ica Kvantum.

"Det har varit slut ansjovis till och från i två månader", säger Carina Hilstad, charkansvarig på Ica Kvantum.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-12-20 21:00

Det råder brist på ansjovis i Sverige och med bara några dagar till jul gapar hyllorna tomma. Årets fångst av skarpsill blev dålig och de stora butikerna har tidigare flaggat för att det kan bli brist.

undefined
Som alla andra fann Tommy och Åsa Sundström Söderman tomma ansjovishyllor. "Jag pratade med svärdotterns mamma, hon hade hittat på Lidl i Luleå. Men jag ska kolla på Lundmans i Hortlax", säger Åsa Sundström Söderman.

Det är möjligt att någon butik har kvar ansjovis men vi har kontaktat fyra butiker, tre i Piteå och en i Älvsbyn och det var slut, eller nästan slut på alla.

Carina Hilstad, på Ica Kvantum i Piteå, har hört det sinat i många butiker och så är även fallet på Kvantum – till kundernas förtvivlan.

– Många kommer på morgonen i hopp om att hitta några ansjovisburkar på hyllorna, men oftast förgäves. Det har varit så här i två månader. Vi har fått leverans till och från men nu får vi väldigt lite, säger hon.

undefined
Enligt Carina Hilstad kommer många kunder på morgonen, oftast förgäves, i hopp om att hitta några ansjovisburkar på hyllorna.

När PT kontaktar Rebecka Öhman på Ica i Lillpite, blir svaret:

– Haha, den där ansjovisen, vi är också utan. Det blir lite kaos utan Janssons, men vi hoppas det blir jul ändå, säger hon.

Åsa och Tommy Sundström Söderman från Hortlax var några av många kunder som gick bet på måndagen.

– Jag pratade med svärdotterns mamma, hon hade hittat på Lidl i Luleå. Men jag ska kolla på Lundmans i Hortlax, säger Åsa Sundström Söderman.

undefined
"Man kan använda ansjoviskryddad sill, så kallad restaurangansjovis och skära den smått för att göra Janssons", säger Linda Dahlqvist på Stora Coop

Linda Dahlqvist på Stora Coop, har ungefär samma svar.

– Det är barskrapat men det går att rädda Janssons. Man använder ansjoviskryddad sill, så kallad restaurangansjovis och skär den smått, säger hon.

Johan Öberg, Ica Älvsbyn, meddelar att det finns några stackars ansjovisburkar kvar.

– Söndag fick vi litegrann, men det är väldigt få kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!