Bristande språkkunskaper ett problem i äldreomsorgen

Bristande språkkunskaper i äldreomsorgen är ett problem både för anställda och omsorgstagare. "Politiker och arbetsgivare behöver ta ansvar för detta", säger Zara Leghissa, ordförande för Kommunal Norrbotten.

Gunnar Larsson, 78 år, har länge påtalat problemet med bristande språkkunskaper hos personalen inom äldreomsorgen. "Många äldre törs inget säga men det är en fara i att inte kunna göra sig förstådd".

Gunnar Larsson, 78 år, har länge påtalat problemet med bristande språkkunskaper hos personalen inom äldreomsorgen. "Många äldre törs inget säga men det är en fara i att inte kunna göra sig förstådd".

Foto: Jenny Lindhammar

Piteå2020-09-23 20:00

Gunnar Larsson, 78 år, har hemtjänst och är en av dem som påtalat problemen med bristande språkkunskaper inom äldreomsorgen. 

– För det mesta fungerar det bra men ibland kommer det någon som inte förstår mig och jag förstår inte dem. Det är en fara att inte kunna kommunicera och ju större omsorgsbehov en människa har desto viktigare är det.

Han tycker inte att han blivit tagen på allvar när han påpekat problemen.

– Jag har pratat med en chef som sa att om jag inte vill ha de som kommer så blir jag utan. Så får en chef inte säga, då passar man inte för jobbet, tycker Gunnar Larsson som tror att situationen skulle bli mycket bättre om det var fler fasta anställningar inom omsorgen.

– Då skulle fler söka sig till yrket och vara mer motiverade att lära sig språket.

Han får medhåll av Kommunals avdelningsordförande.

– Det blir överlag en högre kvalité inom vård och omsorg om man erbjuder trygga anställningar. Vi kräver tillsvidareanställningar och heltid som norm. Vi vill också se en uppvärdering av yrket, det finns en stor yrkesstolthet och vi vill att undersköterska blir en skyddad yrkestitel, säger Zara Leghissa.

Hon konstaterar att bristande språkkunskaper är något som såväl arbetsgivare som politiker behöver ta ansvar för. Det är ett problem för omsorgstagare men kan också vara det för anställda.

– Arbetsbelastningen kan bli högre när kollegor inte har tillräckliga språkkunskaper och tiden att stötta inte räcker till.

Det kan också finnas en rädsla hos många att inte berätta om sina bristande språkkunskaper.

– Människor ska inte behöva vara rädda att tappa jobbet. Här måste arbetsgivare trygga de anställda att berätta och sedan erbjuda hjälp. Det kan vara längre introduktion eller hjälp av språkombud.

Michaela Prochazka, samordnare av äldrefrågor på Socialstyrelsen, säger att problemet med bristande språkkunskaper funnits länge men att det synliggjorts mer under våren i och med pandemin.

– Regeringen har därför i höstbudgeten föreslagit en satsning på 31 miljoner kronor till stöd för språkträning bland personal inom äldreomsorgen.

Hon konstaterar att det pratats mycket om "enkla jobb" inom vård och omsorg men att det är ett avancerat jobb att göra rätt.

– Man arbetar ju ofta med sköra människor där många är i behov av väldigt mycket omsorg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!