I slutet av januari i år besökte representanter för Ivo Piteå kommun under tre dagar och genomförde intervjuer med sjuksköterskor, patienter och ledning.
Ivos tillsyn visar att det finns kompetensbrist hos personal med den lägsta utbildningsnivån när de ska göra individuella medicinska bedömningar på särskilda boenden. Ivo konstaterar att en del av kompetensbristen beror på att vård- och omsorgspersonalen har otillräckliga kunskaper i svenska språket.
– Vi vet att vi har utmaningar på det här området och vi arbetar aktivt med att stötta och utveckla språket hos vår personal som har annat modersmål än svenska, säger socialchefen Eva Börjesson Öman.
Som nysvensk är arbetsplatsen oerhört viktig för språkutvecklingen. Att prata svenska med sina kollegor och kommunens vårdtagare är lärorikt, men det kan också bli problematiskt när vårdtagare inte förstår personalen.
– Att kommunicera och bli förstådd är av oerhörd vikt och vi tar till oss av kritiken ur ett patientsäkerhetsperspektiv. Jag vill dock betona att våra sjuksköterskor inte delegerar arbetsuppgifter, som att exempelvis ge medicin, till personal med bristande språkkunskaper i svenska, säger Börjesson Öman.
Som ett led i att förbättra kommunikationen mellan personal och vårdtagare beslutade socialnämnden under onsdagen att införa studier i svenska på arbetstid för tillsvidareanställda.
– Goda kunskaper i det svenska språket är en förutsättning för att arbetet inom socialtjänstens verksamheter ska kunna utföras på ett säkert sätt, säger Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande.
Det är ett 50-tal utrikesfödda inom socialtjänsten som är aktuella för två timmars lärarledda studier per vecka. Hälften av dem kommer att komplettera studierna med ett digitalt verktyg för yrkessvenska.
– Som arbetsgivare är det viktigt att vi kan erbjuda kompetensutveckling till vår personal och jag är övertygad om att den här satsningen kommer stärka de enskilda medarbetarna både i deras språkutveckling och i utvecklingen i yrket, säger Eva Börjesson Öman.
Lektionerna kommer att hållas i Vuxenutbildningens lokaler och studierna påbörjas i höst för att fortsätta under 2024.
Projektet beräknas kosta cirka 1,8 miljoner kronor, medel som i år kommer att sökas ur omställningsfonden.