Brist på yrkesförare hot mot transportbranschen

Transportbranschen skriker efter arbetskraft och fler utbildningsplatser krävs. Disa Karlsson och Jill Sandström är två av dem som är på väg mot sitt drömyrke.

Det är brist på yrkesförare i landet, men intresset är stort bland landets unga. På Transportprogrammet i Piteå skulle man gärna ta emot fler elever men då krävs satsningar. "Fordonsparken är för gammal", säger läraren Tomas Berggren. Här med eleverna Disa Karlsson och Jill Sandström.

Det är brist på yrkesförare i landet, men intresset är stort bland landets unga. På Transportprogrammet i Piteå skulle man gärna ta emot fler elever men då krävs satsningar. "Fordonsparken är för gammal", säger läraren Tomas Berggren. Här med eleverna Disa Karlsson och Jill Sandström.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2023-03-09 11:00

Det är brist på förare i landet, men knappast brist på intresse från landets unga. I höstas hade Fordons- och transportprogrammet i Piteå runt 50 sökande till 32 platser. I Sverige var det 4 363 förstahandssökande till drygt 2 300 platser enligt Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnds, TYA:s nya rapport.

– Om vi inte får fler utbildningsplatser kan läget bli akut, säger TYA:s vd Sigalit Slutbäck.

Transportprogrammet i Piteå utökade för några år sen platserna från 16 till 18 platser. Lisa Qvarnlöf och Tomas Berggren, lärare, berättar att de gärna vill ha fler utbildningsplatser, men inte så länge fordonsparken inte är förnyad.

– Vi mäktar inte med fler elever. Först behövs investeringar både vad gäller fordon och personal, fordonsparken är för gammal för att vara igång mer, säger Tomas Berggren.

Piteå är en stark transportkommun med fabriker, många stora åkerier och stora sågar och eleverna är eftertraktade hos många av dem.

– Firmorna ringer redan nu för fullt och vill ha sommarjobbare härifrån, de som kan köra hjullastare eller truck, säger Lisa Qvarnlöf.

Rektor Annika Niklasson berättar att alla som går Transport får jobb när de går ut. Programmet är ett av de dyraste men hon beklagar skolans besparingar.

– Utbildningens betydelse för Piteås företag är stor. Jag skulle önska att beslutsfattarna tänker längre när det gäller besparingar. Eleverna får jobb och stannar kvar i kommunen. Vi skulle gärna utöka platserna men har inte råd, säger hon.

Enligt skolledarrapporten fick 91,6 procent av eleverna i Norrbotten jobb direkt efter examen förra året. Den siffran är 82 procent i Sverige.

Transport är också en av de mest jämställda yrkesutbildningarna. Läsåret 2022/2023 är andelen kvinnliga elever i årskurs 2 33 procent i landet. I Piteå går fem tjejer i trean och sex tjejer i tvåan varav Jill Sandström och Disa Karlsson är två av dem.

De har inte klart med sommarjobb ännu men de är så klart intresserade av jobb om de får möjligheten.

– Jag har alltid varit fordonsintresserad. När jag började köra epa tänkte jag att det här är det jag vill jobba med, säger Disa Karlsson.

– Pappa har eget företag och jag har blivit mer och mer intresserad, varit med i garaget. Sen ville jag gå ett praktiskt program. Jag vill nog jobba hos pappa, men det kan också vara kul att prova något nytt, säger Jill Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!