Det är på 2A, strokeenheten, vid Piteå älvdals sjukhus som vårdplatserna minskat från 18 till 13. På avdelningen behandlas både patienter med stroke eller TIA. Eftersom att avdelningen ingår i en gemensam omvårdnadsenhet inom medicin- och rehabiliteringskliniken vårdas också patienter med andra diagnoser där.
– Situationen ser ut som så att det är svårt att få tag på vikarier för sjuksköterskor. Det är svårt överhuvudtaget, men speciellt på natten, säger Camilla Andersson.
"Kris"
Neddragningen är som det ser ut nu tillfällig och sträcker sig under några veckor framöver.
– Det är planerad neddragning under fem veckor, för att se om situationen förändras, säger Camilla Andersson.
Hur neddragningarna kommer påverka patienterna är svårt att svara på, enligt henne.
– Om sjuksköterskebristen ger väntetider är inget vi vet ännu.
Kristina Berg, styrelseledamot för vårdförbundet Norrbotten, beskriver situationen på Piteå älvdals sjukhus som "en kris". Hon menar att patientsäkerheten äventyras när vårdplatser dras in.
– Men kan inte bedriva patientsäker vård när man måste dra ned på vårdplatser. Det går inte att bedriva samma vård med inhyrd personal. Det är en lösning, men den är inte lyckad i längden, säger hon.
Hon ser allvarligt på situationen, och undrar hur sjukhusen i länet ska klara sommaren.
– Det är inte bara i Piteå, det är sjuksköterskebrist i hela landstinget i Norrbotten, och då är det inte sommar än ...
Tror ni i vårdförbundet i Norrbotten att situationen kan räta på sig?
– Det är svårt att säga, vi hoppas på en lösning men det är svårt att säga hur det ska gå att lösa bristen på sjuksköterskor.
Liksom Kristina Berg är Camilla Andersson orolig över att bristen på sjuksköterskor är stor i hela landet.
– Visst ser jag farhågor. Jag ser allvarligt på detta eftersom att det inte bara är i Piteå utan ett landsomfattande problem som man inte ser någon snabb lösning på. Det är tuff i år, men något som förbättrar situationen är att det kommer ut färdigutbildade sjuksköterskor i vår, säger Camilla Andersson.
Om situationen ser ut så här nu, hur kommer det då bli till sommaren?
– Tanken är att det ska rulla på. De akuta behoven tar vi hand om då. Att vi har en planerad verksamhet höst och vår är det som räddar oss. I och med att ortopedavdelningen är stängd under några veckor under sommaren frigörs även personal som vi kan använda på andra avdelningar, säger Camilla Andersson
Vårdförbundet i Norrbotten har länge varit medvetna om bristen på sjuksköterskor och skulle önskat att landstinget agerat tidigare.
– Vi har pratat länge om att det är viktigt att rekrytera för att behålla personal, för personalen rör på sig och kanske känner att de inte ha verktygen för att bedriva en patientsäker vård, det kanske är stressigt och svårt att göra sitt jobb. Det är svårt att bygga en verksamhet med icke ordinarie personal, säger Kristina Berg.